Home

Achtergrond 3 reacties

Week 44: prijsval kuikens gehele linie

Het is even schrikken deze week. Waren het vorige week alleen nog de vrije prijzen van de zware kuikens die met twee cent daalden, deze week duikelden zowel de prijzen van lichte als de zware kuikens met resp. 8 en 6 eurocent naar naar € 0,80 – 0,82. Ook de basiscontractprijs daalde na twaalf weken, met een cent naar € 0,755.

De oorzaak van de prijsval is opnieuw de afzet, of beter het gebrek aan afzet, van borstkappen en filet. Na een opleving van twee weken zijn we weer terug bij af, zegt een slachterijdirecteur. ,,We moeten erg hard praten om te verkopen.”
Voor het waarom van deze gang van zaken is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen. Het is een optelsom van meerdere factoren: weinig of geen acties, weer meer druk op de afzet naar het Verenigd Koninkrijk, voldoende kuikens, een negatieve spirit. Ook werpt Kerst al zijn schaduw vooruit in de planningen.

Uit de slachterijwereld komt ook de opmerking dat de voerfabrieken maar eens met de billen bloot moeten. Nu de lucht uit de opbrengstenkant loopt, is ook de kostenkant aan de beurt.

De afzet van overige kuikendelen, waaronder de bouten, verloopt nog wel goed. Maar ook hier klinkt de waarschuwing dat de prijzen die hiervoor gevraagd kunnen worden het plafond hebben bereikt. Met nog hogere prijzen, in deze tijd van het jaar, zetten we de deur open voor de concurrentie en prijzen de Nederlandse leveranciers zich uit de markt. Dat kan de sector er nu niet bij hebben.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  Helemaal mee eens dat de voerjongens de prijzen moeten laten dalen.
  Wat trouwens opvallend is: Hoe groter de voerboer, hoe hoger de prijzen. Hoe kan dat toch?
  Zal wel net als met het Damrak zijn: de aandeelhouders willen te veel en de bonussen voor het management misschien te hoog!
  En maar lullen dat de grotere jongens goedkoper kunnen. Forget it.

 • no-profile-image

  Harm

  Het zou mooi zijn wanneer wij allen de prijzen voor het voer openbaar maken, dan kan iedereen kopen wat hem/haar het beste lijkt. Wanneer de goedkoopste meer gaat verkopen, moet de rest vanzelf mee.
  Het tempo van dalen is veel te traag.
  Omgerekend moet het voer gemiddeld 2 euro lager zijn.

 • no-profile-image

  red

  Voerprijzen openbaar dan ook de opbrengst prijzen van de slagers .
  Let op hierin zitten per bedrijf verschillen in van 2 tot 8 cent per kilo per bedrijf.
  Gemideld betalen ze allemaal gelijk maar de verschillen per mester zijn groot. Hier ligt een taak voor vakbond en de NOP. Tip ga allemaal in de winter langer leegstaan en de prijzen gaan omhoog.Dit is echte markt werking het probleem is dan dat ze mesters geld bieden om toch maar op te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.