Home

Achtergrond

Week 43: kuikenfilet blijft achter

De markt van kuikenvlees vertoont in grote lijnen nog steeds hetzelfde beeld als in de afgelopen periode. Met de afzet van kuikenfilet wil het nog steeds niet vlotten en de kuikendelen met been blijven over het algemeen redelijk goed weglopen. De consumptie van kuikenvlees is in zowel Nederland, als in de meeste Europese landen op dit moment zeker niet slecht.

Hoewel er op dit moment wel redelijk wat kuikenfilet wordt ingevroren, proberen veel marktpartijen, ondanks lage prijzen, in eerste instantie het filet toch af te zetten, omdat men bang is dat de prijzen richting einde van het jaar nog verder zullen dalen. Zeker is dat uiteraard niet, maar hier lijkt op dit moment het credo “weg is weg”, hoogtij te vieren.

De vraag naar bouten en hele kuikenpoten is goed, maar het lijkt er wel op dat men zo hier en daar toch wel met iets lagere prijzen genoegen moet nemen. Dit blijkt o.a. een beetje uit de prijzen van de kuikenbouten; deze lopen op contract uiteraard nog steeds voor behoorlijk goede prijzen weg, maar op de vrije markt lijkt de prijstendens, weliswaar beperkt, nu toch enigszins neerwaarts gericht.

Ook kuikenvleugels lijken qua prijs licht onder druk te staan. De prijzen van bevroren hele kuikenpoten liggen nog steeds op een hoog peil, maar soms wordt het wel iets moeilijker om de poten voor die prijzen af te zetten, want de weerstand neemt iets toe.

Het aanbod van kuikens is op dit moment normaal en er zou volgens de meeste marktpartijen zeker geen sprake zijn van een overaanbod en dat is, gezien de filet problematiek maar goed ook.

In dit licht is het nog vermeldenswaard dat de productie van kuikenvlees in Duitsland dit jaar sterk in de plus zit. Het Duitse bureau ZMP meldde recent dat deze in de periode januari t/m juli 2008 409.000 ton bedroeg en valt daarmee bijna 10% hoger uit dan in dezelfde periode van 2007. De EU verwacht dat de Duitse productie op jaarbasis met 5% zal toenemen tot 865.000 ton.

De “vrije” prijs voor lichte kuikens stabiliseerde deze week en de notering voor zware kuikens werd met € 0,02 naar beneden bijgesteld tot gemiddeld € 0,85/kg inclusief BTW. Mogelijk houdt deze daling verband met de problemen die de slachterijen ondervinden bij de afzet van filet, waarbij het wat moeizamer wordt de zwaardere soorten aan de man te brengen. De basiscontractprijs voor levering volgende week ondervond geen wijziging.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.