Home

Achtergrond 1 reactie

Week 41: kuikenfilet blijft zorgen baren

De markt van kuikenvlees blijft in grote lijnen vergelijkbaar met de afgelopen weken. De vraag en afzet van kuikendelen met been lopen nog steeds goed door en filet blijft het bekende zorgenkind.

Volgens enkele slachterijen/handelaren is er op de filetmarkt wel een belangrijk verschil met vorige weken waar te nemen, want niet alleen de prijzen zijn ronduit slecht, maar deze week vallen de af te zetten volumes volgens deze informanten ook nog eens tegen. Bijgevolg wordt er meer filet ingevroren en dat zal op een zeker moment toch weer op de markt verschijnen.

De consumptie van kuikenvlees zou op een redelijk niveau liggen, zonder dat deze nu op een extreem hoog peil ligt. De meest recente uitkomsten van het GfK panel zijn de uitkomsten van augustus 2008. Op dat moment had het verbruik, zowel qua volume als bestedingen, de weg naar boven weer gevonden

Zoals gemeld loopt de afzet van kuikendelen met been goed door. De vraag naar kuikenbouten ligt op een hoog peil en ook de prijzen lopen nog wat verder op. Op dit moment ligt de prijs zelfs rond de € 1,40/kg en dat lijkt een absoluut record. Ook de vraag naar hele kuikenpoten ligt op een hoog peil en ook daar realiseren de slachterijen/handelaren goede prijzen.

De afzet van bevroren kuikenvleugels zou wel wat stagneren, maar dat wordt meer veroorzaakt door de goede versvraag naar kuikenvleugels, waardoor er dus minder voor de diepvriesmarkt beschikbaar is.

Het aanbod van kuikenvlees zou voldoende zijn, zonder dat dit als extreem ruim wordt ervaren. Tot en met augustus 2008 lag de aanvoer van vleeskuikens bijna 3% boven die van dezelfde periode van 2007. Er is op dit moment geen aanleiding om te verwachten dat deze aanvoer op korte termijn gaat dalen, omdat ook de opzetcijfers van vleeskuikens nog wat in de lift zitten.

Voor wat betreft het huidige marktbeeld zou men dus bijna concluderen dat de slachterijen goede zaken doen, echter de bijzonder zwakke filetopbrengsten romen de goede resultaten bij de bot producten voor een groot deel af. De mesters krijgen mogelijk wat lucht vanwege de lagere voerprijs, waarvan ingewijden verwachten dat deze mogelijk richting het einde van dit jaar nog enkele euro’s/100 kg kan dalen. Er wordt vanuit deze kant echter wel gemeld, dat werkelijk alles mee moet zitten, om een redelijke boterham te kunnen verdienen, juist gezien de nog steeds hoge voerprijzen van dit moment.

De “vrije” prijzen voor lichte en zware kuikens stabiliseerden op het peil van de afgelopen week. Ook de basiscontractprijs voor levering volgende week ondervond geen wijziging.

(Bron: PVE)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    red

    Het klagen van de slagers begint gewoon te worden maar neem van mij aan als ze stoppen met klagen is er wat aan de hand ( het zijn net boeren)
    Zolang er nog steeds veel kuikens uit Duitsland worden gehaald loont het nog
    Slagers stuur de markt en zeur minder en geef de mesters waar ze recht op hebben een goede prijs zodat zij ook weer kunnen investeren in nieuwe technieken. Vogens mij is de gemakzucht groot bij de slagers,kunnen we ze hier niet krijgen halen wij ze wel uit het buitenland beter duur daarweg dan een goede prijs aan de mesters.

Of registreer je om te kunnen reageren.