Home

Achtergrond 243 x bekeken 12 reacties

Wakker Dier start proefproces tegen brandgevaarlijke stal

Stallen moeten worden onderverdeeld in brandcompartimenten die niet groter zijn dan 1.000 vierkante meter.

Dat is één van de aanpassingen in de brandvoorschriften voor stallen, die actiegroep Wakker Dier wil bereiken in een proefproces tegen vermeende brandonveiligheid van grote veestallen. De actiegroep spant samen met de organisatie Mobilisation for the Evironment een proefproces aan tegen tegen de bouw van een zeugenstal in de gemeente Oude-IJsselstreek in de Gelderse Achterhoek. De stal die in het plaatsje Sinderen in deze gemeente moet gaan verrijzen, zou volgens Wakker Dier gaan bestaan uit één groot brandcompartiment van 2.900 vierkante meter. Wakker Dier heeft om deze reden een schorsingsverzoek voor de bouw van deze stal ingediend. Wakker dier is in actie gekomen naar aanleiding van het grote aantal stalbranden van dit voorjaar waarbij ettelijke duizenden dieren zijn omgekomen.

Behalve de al genoemde eis heeft Wakker dier nog een aantal eisen geformuleerd waaraan stallen volgens haar zouden moeten gaan voldoen. Stallen moeten volgens de actiegroep worden voorzien van brandmelders die direct doorkoppelen naar de brandweer, om te bereiken dat branden eerder worden ontdekt en de brandweer eerder ter plaatse kan zijn. Verder moeten stallen in de ogen van Wakker dier elke keer na het afleveren van de dieren grondig worden gereinigd, met name ook het stof in de electrische installaties zou goed moeten worden verwijderd, omdat dat een potentiele oorzaak van brand kan zijn. Verder zou de brandweer jaarlijks preventiecontroles moeten gaan houden in de stallen. Veel branden zijn volgens Wakker Dier het gevolg van achterstallig onderhoud. De brandweer kan op de kritieke punten wijzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Omdat de dieren daarnaar zo gestresst zijn, dat ze in goed overleg met de dierenarts als nog uit hun leiden worden verlost. Zorgen dat je geen brand krijgt is veel beter.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Wakker Dier laat hiermee merken dat ze SLAPEND is geweest tijdens de tijd dat er nog politiek ruimte was om wat aan de brandveiligheid te doen. De brandweermannen hebben zodoende de taken van de SLAPEND Wakker Dier er bij moeten doen. Nu willen ze de ander beschuldigen van wat ze zelf hebben nagelaten.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Geen dieren op stro, alleen betonnen huisvesting, geen natuurlijke ventilatie. Fantastisch plan van Wakker Dier.

 • no-profile-image

  Johan

  Raad van State heeft net laten weten geen zaken meer te behandelen van partijen die procederen om het procederen, feitelijk om een symphatiek over te komen bij hun achterban. Wakkerdier is zo'n club met een lange geschiedenis om agrarische ondernemers dwars te zitten zonder werkelijk belanghebbende te zijn maar terwille van hun asociale achterban volop procederen Volkert van der Graaf is berucht geworden door zijn moord op Pim Fortuyn, hij was met Sjoerd vd Wouw de grote motor achter de treiter-processen. Die ze notabene ook nog wel wonnen omdat DenHaag vaak onverantwoordelijk idealistische wetgeving aanneemt zonder zich te realiseren wat de gevolgen zijn voor de individuele ondernemer.

 • no-profile-image

  jos

  "Veel branden zijn volgens Wakker Dier het gevolg van achterstallig onderhoud." Ra ra hoe kan dat? Wellicht omdat we te weinig voor onze dieren beuren?

 • no-profile-image

  schreuder

  Bijzoner standpunt.
  Deze wetgeving bestaat reeds vele jaren.
  Het bouwen van een ruimte van 2900m2 met deze gebruiksfunctie kan niet binnen het bouwbesluit.
  Lijkt meer op een publiciteitsstunt, geen gerichte nieuwe visie ........ het was al weer enkele maanden stil, kennelijk weer behoefte aan profileringsdrang.

 • no-profile-image

  Henk

  En geldt compartimentering dan ook voor een voetbalstadion? Lastig voetbal kijken en helemaal lastig voor de voetballers met 2 brandmuren op het veld.

 • no-profile-image

  J. Lam

  Geweldige mense zijn het toch , van wakker dier.
  Als nu eens lid worden van een "vrijwillige"brandweer, waar zeer veel agrariers lid van zijn, dan lost het enkele problemen op. Namelijk het vrijwilligers probleem bij de brandweer wordt opgeheven en ze krijgen misschien meer begrip voor de dingen waar ze het over hebben. Ze kunnen het allemaal doen met behoud van uitkering , dat zijn ze gewend

 • no-profile-image

  gert

  in zaandam zijn afgelopen weekend 7 woningen afgebrand doordat het vuur via de dakconstructie zo kon verder gaan

 • no-profile-image

  boerin

  Rendement,
  Als DE Wakkere Dieren met behoud van uitkering een jaar stage lopen op de boerenbedrijven en al hun eigenbedachte klussen zouden uitvoeren en tevens meewerken met de zorg voor de dieren; zouden ze WAKKER worden , de dierentaal beter begrijpen en concluderen dat apparatuur voor de huiskamer totaal niet in een stal functioneert !
  De consument wil goedkoop voedsel, dat heeft gevolgen.

 • no-profile-image

  vrijwillige brandweerman

  je kan altijd een stok vinden om een hond te slaan

 • no-profile-image

  Burke

  Zoveel "wijze mensen" aan de zijkant. Er is een groot tekort aan personeel in de agrarische sector , geef ze een "schop "en laat ze de stront opruimen. Betweterige mensjes.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.