Home

Achtergrond 3 reacties

'WKK’s staan innovatie glastuinbouw in de weg'

De opmars van WKK-installaties staat echte verduurzaming van de glastuinbouw in de weg.

Dat zegt Hans Hoven, directeur van adviesbureau Innogrow. WKK’s verzekeren telers een hoge opbrengst en zekerheid. "Het belang van WKK’s voor het rendement zorgt er nu voor dat de uitrol van echte technische innovaties vertraagt. Er is geen geld meer om in duurzame toepassingen te investeren."

Op de Horti Fair stelde Hoven in een debat met projectmanager van het project Kas als Energiebron Jan Smits (PT) dat WKK niet een echte verduurzaming is. "De techniek gebruikt fossiele brandstof en het product in de kassen wordt eigenlijk gebruikt als koeling voor elektriciteitsproductie."

Volgens Smits wordt nu 6.000 hectare kas verwarmd met een WKK-installatie. "Op een totaal areaal van 10.000 hectare is dus nog op 4.000 hectare een andere oplossing mogelijk. Een WKK staat aardwarmte niet in de weg."

Bovendien is voor een techniek als aardwarmte ruimte om maximaal 10 procent van het kassenareaal te verwarmen, berekende het PT. Smits ziet verder mogelijkheden om WKK’s duurzamer te maken. Op termijn voorziet hij dat deze op biobrandstoffen draaien. Op de lange termijn kan de efficiëntie verder omhoog door de techniek van brandstofcel.

Innogrow stond aan de wieg van de ontwikkeling van de gesloten kas. Hoven signaleert dat deze ontwikkeling ook wordt geremd door de markt, ondanks de stevige subsidie van de MEI-regeling. Hoven pleit dat voorlopers meer steun krijgen om de tegenvallende opbrengsten te compenseren. Bovendien zou de tuinbouw meer verduurzamen als de overheid subsidie zou geven op de werkelijke hoeveelheid duurzaam geproduceerde energie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peter Oei

  WKK is wel heel efficiënt en scoort veel beter dan kolencentrales, maar is pas echt duurzaam als WKK op biogas draait.
  Nieuwe systemen met brandstofcellen en nageschakelde gasturbines zullen de WKK's naar onze mening over een paar jaar gaan vervangen.
  Gesloten kassen zijn nog geen volledig uitontwikkelde technologie en de rentabiliteit is lager dan die van een kas met WKK, dan is het logisch dat tuinders kiezen voor WKK. Maar willen we naar een duurzamere tuinbouw, dan zullen we die gesloten kassen toch door moeten ontwikkelen. Een paar rozenkwekers (Porta Nova, van der Weijden) hebben nu Fiwihexsystemen geïnstalleerd.

 • no-profile-image

  Piet

  Hoe kan Hoven zeggen dat WKK geen verduurzaming is. Als je de electriciteit die door ons geproduceerd wordt afzet tegen die van een kolencentrale is die van ons vele malen duurzamer doordat wij van het koelwater al die gezonde producten maken. Het grootste gedeelte van het koelwater van een kolencentrale wordt vernietigd! En als je gaat kijken in de 'gesloten kas' van Prominent, vertellen zij jou dat, als alle installaties draaien (belichting, koeling), ze 9 megawatt per uur verbruiken(!) Dit word ook met WKK's opgewekt. Dat Hoven niet blij is dat zijn product niet verkoopt moet hij niet afreageren door te zeggen dat een WKK niet duurzaam is.

 • no-profile-image

  E.T.

  Wat de verhoging van energie-efficientie echt tegenhoudt, is de sterk fluctuerende prijs van fosiele brandstoffen. Moet je nu een prijs van $140, $70 of een ander getal, voor een vat olie in je voorcalculatie stoppen? Daarom is CO2 belasting een veel betere optie dan het CO2 emissierechten systeem. De CO2 belasting jaarlijks laten stijgen. Dan is dat gedeelte van die brandstofprijs tenminste duidelijk en gaat niet naar de arabieren e.a..

Of registreer je om te kunnen reageren.