Home

Achtergrond 1 reactie

Vreemde uitspraak

Een 'slip of the tongue', dat moet het haast wel zijn. Anders is niet te verklaren waarom Albert Jan Maat in de kantlijn van het najaarsoverleg van kabinet, werkgevers en werknemers zo'n grote broek aantrekt.

De LTO-voorman waarschuwt voor staatssteun. Maat doelt daarmee op de steun van het kabinet aan beursgenoteerde bedrijven als Fortis, om de bank/verzekeraar in deze crisistijd overeind te houden. De LTO-voorman vindt dat agrarische coöperatieve en andere niet-beursgenoteerde bedrijven en banken die hun zaakjes op orde hebben, daar niet voor gestraft mogen worden.

De vraag is of dat het geval is. Waar de LTO-voorzitter precies op doelt, is dan ook onduidelijk. Het lijkt er echter op dat Maat met zijn opmerkingen een lans wil breken voor de fusie van Friesland Foods en Campina. Hij wees namelijk in één adem op de aanstaande krachtenbundelingen in de agrarische sector, die bedoeld zijn om krachtiger te staan in woelige economische tijden en wachten op Europees fiat.

Maat vergeet dat zonder de extreme financiële situatie van nu al een aantal agrarische bedrijven overheidssteun ontvangt. Denk aan Avebe en de VanDrie Group. Maats opmerkingen maken deze EU-steun onbedoeld extra kwetsbaar. Maat zou het spel ook kunnen spelen omdat hij signalen krijgt dat Brussel de zuivelfusie af kan wijzen. Ook in dat geval is een andere strategie gewenst.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wim Zandbergen

    Jan Maat ook al aan de haagse bluf?????????

Of registreer je om te kunnen reageren.