Home

Achtergrond 227 x bekeken

Voorstel Europese verevening melkquota

Onder- en overschrijdingen van melkquotum over de hele Europese Unie verevenen is een voorstel van de landbouwcommissie van het Europees Parlement op 7 oktober 2008. Gevoelsmatig is het lastig uit te leggen dat veehouders in Nederland gewoon hun superheffing moeten betalen, terwijl de EU als geheel de quota niet volmaakte. Verder houden de landbouwparlementariërs vast aan de jaarlijkse quotumverruiming van 1 procent, waar Nederland meer verruiming wil in het zicht van de totale afschaffing in 2015.

Verevening van de quota over de landen is eenvoudig als de EU onder het totale quotum blijft. Niemand hoeft dan superheffing te betalen. Om er als ondernemer jaarlijks mee te werken is lastiger. Ze moeten dan per kwartaal of per maand weten wat de prognoses zijn aangaande het onder- of overschrijden van de quota in alle EU-landen. Dan kunnen ze hun eigen melkproductie daarop aanpassen, maar structureel kan dat niet, omdat hun Europese collega’s een ander jaar weer heel anders uitkomen met hun quota.

Voor Nederland is het het best om toch maar voor deze verevening te stemmen. Dat geeft zijn melkveehouders de meeste jaren net wat meer productieruimte nu de jaarlijkse verhoging slechts 1 procent blijft tot de afschaffing van de superheffing in 2015. Wel wordt over twee jaar de situatie besproken of aanpassing nodig is aan de hand van de situatie op de melkmarkt. Zowel minster Verburg van LNV als Europarlementariërs van CDA en VVD pleiten voor extra verruiming van de quota, eventueel via Europese verevening. Het voltallige Europees Parlement en de Europese landbouwministers moeten de voorgestelde verevening nog accorderen.

Lees ook Nederland overschrijdt melkquotum, Europa niet

Meer informatie VVD: Europees Parlement voor Europese vereffening melkquota

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.