Home

Achtergrond 202 x bekeken 1 reactie

Voedsel moet sexy zijn

Wereldvoedseldag betekent een moment van bezinning. Te vaak wordt op 16 oktober wereldwijd alleen stilgestaan bij de consumptie en te weinig bij de productie.

Als beide bij elkaar komen, gaat het over honger en de bestrijding ervan. Daarbij is het groeiende zelfbewustzijn van de agrarische sector goed te zien. LTO-voorman Albert Jan Maat deed dat vandaag sterk: hij noemt de periode van hogere voedselprijzen terecht helemaal niet de ’crisis’ waar zij nu voor wordt versleten, dat was de tijd waarin voedsel de producent veel te weinig opbracht.

Maat en anderen leggen de vinger op de juiste plek: het tekort aan voedsel is voor alles een politieke en financiële kwestie. Hoge opbrengst- en voedselprijzen stimuleren boeren, of ze nu in Nederland of in Mali wonen.

Zonder erkenning van de rol van land- en tuinbouw in maatschappij en economie keren boeren zich af van de sector en raakt het doel om in 2050 de productie te verdubbelen nog verder uit het zicht. Te lang was het niet ’sexy’ om dat belang van de agrarische sector te onderkennen – waarmee ontwikkelings- en opkomende landen het slechte voorbeeld kregen.

De recente impuls van China in de landbouw toont aan dat het besef groeit dat investeren in het platteland broodnodig is. De parallel met de financiële crisis is dat net zo’n snelle en adequate actie vereist is – voor een greintje van de miljarden die daar in worden gepompt.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vrijgezel

    Niet sexy genoeg? Waarom wil mijn moeder wel meer dan 45 jaar voor mij koken, wassen en noem maar op. Terwijl ik verder geen vrouw kan om........ tja waarvoor eigenlijk? Wat is sexy? en wanneer is het sexy genoeg? Moet ik dan maar weer naar de pappot van m'n moeder toe waar m'n vader ook al meer dan 55 jaren uit snoept?

Of registreer je om te kunnen reageren.