Home

Achtergrond 219 x bekeken

Vicieuze cirkel boter en poeders

De prijzen van boter en poeders zitten in een dip. De markt is slecht De prijzen gaan inmiddels al vier maanden lang naar beneden.

Boter ging in die periode van €289 naar €225, vol melkpoeder zakte van €290 naar €229, mager melkpoeder daalde €70 in prijs tot €180, mager melkpoeder ging van €236 naar €167 en weipoeder zakte van €64 naar €40.

De cijfers illustreren dat de export niet loopt. De markt is slecht, de stemming is negatief. De oorzaak hiervan is tweeledig. Enerzijds is er wereldwijd een grote vraaguitval, veroorzaakt door de hoge melkprijzen van eind 2007. Anderzijds speelt de kredietcrisis ook op dit gebied een grote rol.

De weggevallen vraag heeft ervoor gezorgd dat Nederland met grote voorraden kampt. En daar zijn wereldwijd geen kopers voor. Die wachten rustig af. Dat zet de markt flink onder druk.

De boter- en poederprijzen dalen voorlopig gewoon door. Nederland moet namelijk eerst zijn voorraden weg zien te werken. En dat kan een groot probleem worden.

Een interventieprijs waarbij overtollige partijen tegen een vaste prijs weggaan, zit er in deze periode namelijk niet in. Die is alleen maar van kracht in de lente. Dat is een periode waarin er traditioneel meer productie is. Op dat vangnet hoeft Nederland dus niet te rekenen.

Het contrast tussen oktober 2008 en diezelfde periode vorig jaar is erg groot. De boter- en poederprijzen zijn in één jaar tijd bijna gehalveerd.

Boter ging van €434 naar €225, vol melkpoeder duikelde van €290 naar €229 en mager melkpoeder zakte van €338 naar €180.
Mager melkpoeder doet daar niet voor onder en ging van €301 naar €167 en weipoeder laat hetzelfde beeld zien: van €75 naar €40.

De conclusie? Het eind is nog niet zicht. Boter en poeders worden goedkoper. Zeker zonder interventieprijs als vangnet.

prognose:

lagere prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.