Home

Achtergrond 361 x bekeken 12 reacties

Verkoop verdovers komt maar langzaam op gang

De verkoop van apparatuur voor verdoofde castratie komt op gang.

Toch zijn de aanbieders van apparatuur nog niet helemaal tevreden over de snelheid waarmee dat gaat. Dat blijkt uit een telefonische rondgang langs aanbieders van apparatuur. Mark Schippers van Schippers in Bladel, de aanbieder van de Pigsleeper, vindt de verkoopresultaten tot nu toe nog te mager. Er zijn volgens hem 470 Pigsleepers besteld.

"De resultaten per cursusavond zijn zeer verschillend. Ik had verwacht dat het veel sneller zou gaan." Schippers denkt dat veel zeugenhouders onvoldoende in de gaten hebben dat ze voor 1 januari een apparaat moeten bestellen om voor de gegarandeerde subsidie van 950 euro in aanmerking te komen. "Op 31 december sluit het fonds en daarna kun je geen aanvraag meer doen."

Ruud Laarman van de Noord Amsterdamse Machinefabriek (NAM), de aanbieder van de Piglift meldt een bestelling van zo’n 180 stuks Piglift-apparaten. De Piglit is een vereenvoudigde uitvoering van de Piglift, die tegen een prijs van 920 euro wordt aangeboden. Het verschil met de Piglift is dat de varkenshouder zelf er voor zorg moet dragen dat de biggen op tijd uit het gas worden gehaald. Wel wordt hij gewaarschuwd met een geluidssignaal.

De NAM heeft de Piglit op de markt gebracht om zo een goedkoper apparaat aan te kunnen bieden dat beneden de 1.000 euro blijft. Laarman wil niet zeggen hoeveel Piglift-apparaten er zijn verkocht.

Er waren vandaag nog geen gegevens beschikbaar over de Degrocast, het apparaat dat de Groene Belangenbehartiger aanbiedt.
Inmiddels wordt ook langzaam duidelijk waar vermeerderaars terecht kunnen voor verdovingsgas. LTO sluit een overeenkomst met het bedrijf Farmanas, een dochteronderneming van gassenleverancier Nefco. Ook De Groene Belangenbehartiger is bezig met een collectief contract. Schippers Bladel levert de Pigsleeper inclusief 10 liter gas.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zeugenhouder

  De vergoeding zoals het er nu is vind ik te mager. Ons bedrijf is 2 apperaten nodig en er wordt maar 1 vergoed. Het gas wordt ook niet vergoed. Een bedrijf met 300 zeugen is 600 euro per jaar aan gas kwijt. Zoals het eerst werd verteld zou de zeugenhouder die mee doet extra voor zijn biggen ontvangen en het resultaat is......... een magere basisvergoeding en de rest van de kosten zijn voor de zeugenhouder.

 • no-profile-image

  Collectief

  Misschien kunnen we ze collectief inkopen. Ik hoor dat UniFar daar achter de schermen mee bezig is.

  Zie www.unifar.nl voor evt. informatie

 • no-profile-image

  gas

  beetje kort door de bocht FP, zonder ded NVV hadden we nu te maken gehad met verplichtingen door de overheid en die hadden helemaal niets vergoed. Dus dat lidmaatschap van de NVV is er allang weer uit. Wel heb je gelijk dat niet alle kosten vergoed worden, dit ia niet volgens afspraak. Op de site van www.unifar.nl staat overigs dat ze door gezamenlijk inkopen van gas en apparaten toch zoveel mogelijk de kosten proberen laag te houden. Ik heb me ondertussen al aangemeld als lid.

 • no-profile-image

  fp

  niks kort door de bocht.supermarkten hebben zich toch verplicht tot het verkopen van "verdoofd" vlees.waar hadden ze dat gehaald. ze hebben het nu afgekocht voor 20 eurocent per hoofd van de nederlandse bevolking en kloppen zichzelf op de borst.

 • no-profile-image

  ideeetje

  Even een vraagje tussen door.Wat als we nou niet verdoofd castreren.Dan heeft Vion geen varken om te slachten,de supermarkt in Nederland geen vlees om te verkopen en de consument geen (Nederlands)vlees om te eten.
  Daarom eerst een goeie vergoeding en dan pas verdoofd castreren.
  Wie heeft nu de macht?!

 • no-profile-image

  FP

  als zeugenhouder vind ik het een gemiste kans dat er geen blijvende vergoeding komt. onze voormannen zijn er weer mee accoord gegaan dat we als zeugenhouders weer voor jan met de korte achternaam moeten werken. apperatuur en cursus worden vergoed, maar extra arbeid niet. per cursusavond 400 man x €50,00 = 20.000,00 tel uit je (Z)lto of NVV winst. Lid of geen lid, maakt niet uit. Zeg lidmaatschap op om gas te kunnen kopen.

 • no-profile-image

  jos

  FP GR: "ze hebben het nu afgekocht voor 20 eurocent per hoofd van de nederlandse bevolking en kloppen zichzelf op de borst." Per 6 okt stopt men 3 cent in de pot en 8 okt verlagen de slachterijen de inkoop met 3 cent. Hoezo afkopen bij de bevolking? De vleesvarkenshouders betalen het apparaat en de zeugenhouders de rest!

 • no-profile-image

  mi

  Je bent goed op de hoogte Collectief inkopen. www.unifar.nl

 • no-profile-image

  co

  Opzich een goed plan Ideetje, maar ben bang dat het daarvoor te laat is. hoewel Vion wel zegt dat het verplicht wordt voor hun leveranciers. Daar zit misschien nog iets speelruimte. Ondertussen kun je beter maar even afwachten voordat je zon apparaat bestelt, UniFar schijn ook bezig te zijn. Hou www.unifar.nl maar in de gaten. bestellen kan nog tot achter in december.

 • no-profile-image

  Jottum

  Ik denk dan Schippers onvoldoende in de gaten heeft dat je niet verplicht bent je varkens aan Vion te leveren.
  Als je niet alles vergoed krijgt om verdoofd te gaan castreren, zoals nu het geval is, doet deze jongen niet mee!

 • no-profile-image

  jos

  Zo denkt ik er ook over. En wat betreft de "vergoeding" van het apparaat: eerst geld overmaken en dan koop ik z'on ding. Het vertouwen dat ik in de retailers heb is net zo hoog als op de Damrak.

 • no-profile-image

  hamas hamas

  Jos en Zeugenhouder, jullie hebben gelijk. Maar je kunt dat ding toch bestellen en declareren en vervolgens zet je het achterin de schuur, totdat het je weer eens van pas komt. Is dat het apparaat tenminste betaalt want volged jaar is er geen fonds meer

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.