Home

Achtergrond 5 reacties

Verdubbeling overtredingen bij diertransport

Het aantal geconstateerde overtredingen bij diertransporten is dit jaar tot nu toe verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2007.

De verdubbeling is toe te schrijven aan het opschroeven van de controles, waarbij bovendien vooral wordt gecontroleerd bij transporteurs die het naar verwachting minder nauw nemen met de regels.

Dat schrijft minister Gerda Verburg in de voortgangsrapportage over het toezicht op diertransporten en slachterijen, die zij naar de Kamer heeft gestuurd. De rapportage is een uitvloeisel van de ophef, die begin dit jaar ontstond over de gebrekkige controle door de VWA.

Minister Verburg heeft het aantal 'vliegende brigades' sindsdien verdubbeld, conform haar toezegging aan de Kamer. Deze controleteams hebben tot deze maand ruim 1800 controles uitgevoerd, schrijft de minister. De teams hebben daarbij meer dan twee keer zoveel schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld. Ook het aantal processen-verbaal is gestegen.

Lees ook Controles diertransport voorlopig niet openbaar

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  Heksenjacht?
  Wanneer je twee keer zoveel politie inzet om te controlren of automobilisten een autogordel dragen dan kan ik je garanderen dat er minstens twee keer zoveel overtredingen gekonstateerd worden. Dit wil nog niet zeggen dat het slecht gesteld is met het gebruik v/d autogordel.

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Ik heb een kontrole gehad door de vliegende brigade bij de export van levende varkens naar Belgie.Ik heb gevraagt om een copie van de rapportage maar er werd mij medegedeeld dat die niet beschikbaar zijn voor de gekontroleerde ondernemer.De uitkomsten die de minister naar de tweede kamer heeft gestuurd is dus niks anders dan verslagen van de ambtenaren zeer eenzijdig zonder kans op weerwoord.
  Transpirantie nul,LNV moest zich schamen.

 • no-profile-image

  jack

  Communicatie blijft ten alle tijde belangrijk, dus ook reacties van de boer in kwestie dienen wat mij betreft opgenomen te worden in het verslag, al was het alleen maar voor evaluatiedoeleinden. Dit is ook de enige manier om duidelijk te krijgen waar nu precies de problemen liggen. Maar hoe dan ook, de aantallen laten toch ook duidelijk zien dat controles nodig zijn en dit niet aan de sector zelf overgelaten kan worden, want ik kan me niet voorstellen dat die controlerende ambtenaren allemaal stuk voor stuk blind en eenzijdig komen controleren.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Is het aantal overtredingen werkelijk toegenomen? Of is hier sprake van meer overtredingen geconstateerd door meer controle? Stef geef hierin duidelijkheid inplaats van met dubbelle tong te spreken.

 • no-profile-image

  Een bezorgde burger

  Zieke dieren of dieren met een gebroken poot of iets dergelijks, worden in Nederland vervoerd met speciaal vervoer. Men noemt dat een dierenambulance. Terecht dat een degelijk vervoer bestaat. Als de hond of poes of paard een gezondheidsklacht heeft, dan willen we dat als goede burgers graag weer verhelpen. Als echter een rund, een varken of een schaap een gezondheidsprobleem heeft, en dat dier wordt niet als gezelschapsdier maar als agrarisch (economisch) dier gehouden, dán mag het niet op gelijke wijze vervoerd worden hier in Nederland!?!? Dat is toch vreemd. De transporteurs in Nederland hebben al oplossingen aangedragen zoals vervoer is waterbedden en andere zeer diervriendelijke oplossingen. Nee dat is niet mogelijk. De Partij voor de Dieren wil simpelweg de hele agrarische sector in Nederland uitroeien en iedere andere politieke partij is bang zetels kwijt te raken en dus rollebollen ze over elkaar heen met als doel te 'scoren' op zgn 'dierenwelzijn'. Meer controleurs op pad sturen is geen oplossing! Constructieve oplossingen zijn de oplossing. Van Temsche zegt dat 1 a 2 procent van het aantal dieren dat vervoerd wordt in het grijze gebied zit. Mag het dier volgens de regels vervoerd worden? Interpretatieverschillen tussen de boer, de transporteur en de controleurs. Mijn voorstel: I.p.v. geld besteden aan extra controleurs, het geld besteden aan echte oplossingen. Dát doet recht aan dierenwelzijn, de agrarische sector, de economie en de wereldwijde voedselschaarste. Immers nu moet een goed slachtdier regelmatig op het bedrijf geeuthaniseerd worden, terwijl in andere landen mensen sterven van de honger!! SCHANDE AAN POLITIEK NEDERLAND!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.