Home

Achtergrond 24 reacties

Verburg verwacht zware onderhandelingen over melkquotum

Verlaging van de superheffing en Europese verevening van de melkquota zijn onderdeel van de onderhandelingsstrategie van minister Verburg.

Dat zei de minister vandaag in een overleg met de Tweede Kamer over het Europees landbouwbeleid en de tussentijdse aanpassingen daarvan, waaronder verruiming van het melkquotum. Volgende week komen de Europese ministers van landbouw daarvoor opnieuw bij elkaar.

De fracties van CDA, VVD en PvdA vroegen de minister ook de verlaging van de heffing in te brengen in deze onderhandelingen. Dat doet ze.

Ook de Europese verevening van het melkquotum neemt ze daarin mee. De fracties van CDA en VVD drongen daar scherp op aan. Verburg waarschuwde niet "te romantisch te denken" over verevening. "Want dat doe je achteraf, terwijl ik boeren liever een perspectief vooraf geef".

De mate waarin Nederlandse boeren over het nationale quotum mogen gaan zonder superheffing te betalen kan pas worden bepaald als bekend is in welke mate andere lidstaten hun quotum niet hebben vol gemolken.

"Het betekent dat dit van jaar tot jaar anders uitpakt. Er zullen stevige fluctuaties ontstaan", aldus de minister. Ook voorspelde ze lastige onderhandelingen als de productievolumes achteraf over de lidstaten verdeeld moeten worden.

De onderhandelingen over verruiming van het melkquotum zullen toch al moeilijk verlopen, waarschuwde Verburg. Haar inzet is een jaarlijkse verruiming van 2-3 procent tot 2015. Ze merkte op dat Duitsland en Frankrijk daaraan niet willen meewerken. Dat ook het Europees Parlement tegen een aanmerkelijke verruiming is stemt de minister "zorgelijk".

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Een betere strategie zou zijn europese verhandelbaarheid van melkquota met jaarlijks evualueren over eventuele verruiming/inkrimping.
  Europese verevening gaat gepaard met produktie- en dus prijsschommelingen. Dan kun je beter direct kiezen voor de vrije markt. Dan loop je tenminste niet het risico dat je achteraf moet betalen voor je eigen produktie.
  En als bovenop Europese verevening ook nog een termijnmarkt zou opereren, dan is het afgelopen met de melkveehouderij.
  De handel zal floreren in de prijsdalen en de melkveehouderij mag structureel produceren voor bodemprijzen.

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Waarom zijn velen toch zo bang voor om het quotum te verruimen, je bent NIET verplicht om het vol te melken, je had de veruiming van dit jaar ook kunnen verkopen, met deze quotumprijzen heb je dan ook een leuk extraatje

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Geverink, het probleem zit 'm in de verdeelheid tussen de Europese lidstaten vanwege de starheid van het Europees quoteringssysteem. Volgens mij zou een oplossing gezocht moeten worden in Europese verhandelbaarheid van de melkquota en een (jaarlijkse) evaluatie om verruiming/inkrimping. Je kunt toch niet voorkomen dat op enig moment de produktie daar plaatsvindt waar de omstandigheden het meest optimaal zijn. En dan maakt het niet uit of dit de voerproduktie, klimaat of arbeidsproduktiviteit van de ondernemer is. Wat hoe je het ook wendt of keert, het gaat tenslotte niet om de hoogte van de melkprijs maar om de marge. Dat bepaald of een ondernemer voldoende inkomen kan behalen en kun je voorkomen dat de Amerikaanse melkveehouderij, of andere, de Europese melkveehouderij overruled.

 • no-profile-image

  varkensboer

  Ryan,
  als jij drie dollar voor een kuub mest wilt betalen, laat maar horen. Wij hebben 4000+ varkens hier in Canada... kom de mest maar halen

 • no-profile-image

  W Geverink

  melkveehouder , jullie moeten gewoon in Europees verband een blok vormen . Canada is er ook op de harde manier achter gekomen dat als je slaags raakt met Big Bubba aan de zuidkant van de grens je er alleen gebroken botten aan over houdt . Onze melkveehouderij werdt telkens door Amerikaanse exportsubsidies doodgeconcureerd . Iemand vertelde mij van een persoon die twee melkveebedrijven heeft . Een in de USA (1000 koeien) en een in Canada (100 koeien). In Canada heeft die persoon de afgelopen 10 jaar netjes verdiend derwijl hij er in de USA alleen maar in slaagde niet op de fles te gaan . Dat terwijl de melk in de winkel in beide landen ongeveer het zelfde kost .

 • no-profile-image

  klaas

  Gewoon met 300% verruimen = gelijk aan afschaffen. Kunnen er eindelijk gezonde bedrijven ontstaan. Geen geld meer naar quota. Dit gaat toch de sector uit en de bejaarde huizen in. Investeer in productie niet in lucht.

 • no-profile-image

  Harm

  Tonnie,
  die welzijnsnorm is indirekt een produktienorm. Welliswaar kan een pluimveehouder een gelijk aantal dieren houden, maar het vergt weer een behoorlijke investering.
  Wat ik bedoel is dat ze in het geval van de kippen haar oren laat hangen naar het duitse ministerie, en in het geval van het melkquotum juist voor verruiming en dus tegen de duitsers is. Waar ze wel een lijn in trekt is het verzuipen van de landbouw, door het strenger maken van de welzijnsnormen voor kippen gaat de pluimveehouderij onderuit, en met een verruiming van het quotum zal de melkveehouderij uit nederland verdwijnen. Maar dat zal dan ook wel de bedoeling zijn.

 • no-profile-image

  gert

  verruiming van het melkquotum betekent alleen maar lagere prijzen,willen we dat?de kaas en boter worden nu al opgeslagen in de koelhuizen

 • no-profile-image

  Harm

  Verburg meet duidelijk met twee maten. Terwijl ze de melkveehouderij een verruiming van het quotum wenst, gaat ze aan de andere kant verder met het beperken van de pluimveehouderij. Haar departement vind de Brusselse norm van 42kg/m2 te veel en wil een lagere norm, omdat landen als duitsland en engeland hier ook naar streven.
  Hoe gek is het dan, dat ze wel voor verruiming van het melkquotum is terwijl andere landen dat juist niet willen. Wordt de pluimveehouderij als wisselgeld gebruikt. Ik vraag mij ook af of men blij moet zijn met een groter melkquotum. Verburg gaat een hete herfst tegemoet. Het wordt tijd dat ze zich eens voor gaat doen als een minister VOOR de landbouw.

 • no-profile-image

  tunnes habing

  beste collega.s de melkprijs gaat meer van op en dan weer nabeneden zorg dat je het qotum hebt afbetaalt en dan vrij melken inverteer maar in gebouwen grond en een stuk goeie machines waar je mee verder kunt en lucht laat die maar mooi overwaaien en dan kan eindelijk weer gezellig geboeert worden.

 • no-profile-image

  schreuder

  Het wordt hoog tijd dat versneld gepleit wordt voor de afschaffing van het quotum en alle overige subsidies.
  Pas op dat moment zal de landbouw verlost zijn van het bemoeizuchtige Den Haag. Ondenkbaar dat het ministerie van EZ zich zal gaan bemoeien met de industrie.
  De laatste minister van Landbouw en de toekomst uitsluitend nog minister van Natuur.

 • no-profile-image

  melkboer

  Laat ik dit zeggen,niet quota verruimen maar inkrimpen dus superheffing laten bestaan.Hierdoor hebben de gezinsbedrijven bestaansrecht met een betere melkprijs en minder werk.En zo maak je het boerenleven weer aantrekelijk voor de opvolger.Want dan hoeft hij later geen slaaf te zijn van een grote MEGA boer.Maarja dit laatste wil overheid graag,kunnen mooie sier maken in het buitenland.

 • no-profile-image

  tonny

  En dat noemt zich minister van landbouw

 • no-profile-image

  Ryan

  zo snel mogelijk weg met de quota en snel nieuwe stallen bouwen, de wereld zit te wachten op al die melk die de nederlanders voor nul centen aan de cooperaties gaan verkopen. oh en voordat die gene die deze nieuwe stallen gaan bouwen, jullie mogen al die extra mest echt wel hier naar toe brengen ik wil echt wel een dollar of twee, mischien wel drie, voor een kuub mest betalen. want ik heb begrepen dat daar ook een overschot van is.
  een echte win win situatie, de consument een goedkope liter melk of kilo kaas. de graanboer eeen goedkope kuub mest en de veehouder die is hardsstikke blij dat hij dit allemaal mag doen.
  oh en ik denk ook niet dat hij op deze maniert ooit een dikke buik zal krijgen want als je op een stokje bijt word je niet vet.

 • no-profile-image

  veehouder

  Voor de melkveehouder is productiebeheersing net zo belangrijk als zijn koeien! De boeren moeten zelf het volume regelen. Nooit aan de andere partijen over laten! Dan wordt je zelf leeg gemolken!!! Geloof niet in sprookjes!
  Als het maar geregeld wordt in Europees verband, hoe beter moet men goed overdenken!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ryan, je hebt makkelijk praten met de verschillende uitgangspunten. Nederland is geen eiland en exporteert. Dit in tegenstelling tot Canada met zijn nationaal quotum en afgeschermde landbouw.
  Als je dit in Nederland wilt bereiken moet je eerst 2/3 van de Nederlandse melkveehouders saneren. Kijk dat is nou het verschil. Nederland draait op export en Canada niet. En jij zult misschien vrezen voor de goedkopere Nederlandse of Europese melk omdat de melkprijs bij jullie stukken hoger ligt vanwege nationale bescherming.

 • no-profile-image

  boer

  Zal wel aan mij liggen, maar ik heb in de bijna 25 jaar quotumtijdperk alleen maar dikke buiken zien groeien bij de melkveehouders die hun quotum verkochten en de sofaboeren die hun melk verleasden. En bij de blijvers (met aangekocht quotum) heb ik nog weinig buikjes gezien, wel ribben.

 • no-profile-image

  Boer

  Waarom moet je bij de boeren de ribben kunnen tellen terwijl er in de rest van de keten alleen dikbuiken rondlopen?De dag dat het quotum er af gaat is de dag waarop melkveehouders geen poot meer hebben om op te staan.Goed,er zit geen kapitaal in quotum maar dat kapitaal is nog steeds nodig als overbruggings kapitaal voor de jaren dat er verlies gedraaid zal worden.Jullie daar in Nederland/Europa moeten de productie aanpassen zodat het quotum niet alleen een vergunning is voor het produceren van melk,maar tegelijkertijd ook een vergunning is om net als de andere spelers in de keten te verdienen aan de melk.En Klaas,dat er ook in nederland boeren zijn die voor een hele lage kostprijs kunnen melken is hartstikke mooi.Het is nog mooier als die lage kostprijs helpt om de winst te vergroten in plaats van het verlies te verkleinen.

 • no-profile-image

  harm

  Nu nog zeuren over verruiming / verevening , en over prijs schommelingen zoals Verburg doet.
  Tegelijkertijd wel stijden voor quotumafschaffing na 2015 dat is toch de meest extreme vorm hiervan?

 • no-profile-image

  Ard Eshuis

  Inderdaad Harm, het is de bedoeling van LNV/Den Haag/Brussel de NL landbouw snel koud te saneren. Zie ook de middelensanering in de bollenteelt. Wanneer het ministerie en Brussel echt een levensvatbare landbouw zouden willen, zouden ze zorgen voor fatsoenlijke inkomens en dus een bepaalde regulering van de produktie.

 • no-profile-image

  Tonny Hospers

  Beste Harm die pluimveenorm is een welzijnsnorm, en het melkquotum is een produktienorm. Wat jij doet is appels met peren vergelijken

 • no-profile-image

  bono

  daar gaan we weer ......
  we willen echt voor een kwartje melken..
  nog meer melk op de markt weer meer overschot ...dus lagere prijzen... zorg voor krapte.. dan stijgt die prijs
  oooo we leren het nooit....!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik dacht dat de DBB, LTO, NAJK, NMV etc. bezig waren met de voorbereiding van een goed plan voor Europese verhandelbaarheid.
  Tot nu toe niks van het resultaat vernomen. Maar ja, een broedende kip moet je niet storen zullen we maar zeggen.
  Hopelijk melden ze zich als het ei gelegd is.

 • no-profile-image

  iemand

  het melkquotum en alle andere quota liever vandaag nog weg dan morgen
  laat de boeren eens vrij zijn

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.