Home

Achtergrond 199 x bekeken 8 reacties

Verburg: teelten niet in gevaar

Landbouwminister Gerda Verburg bestrijdt dat Nederlandse teelten verdwijnen uit Nederland door toedoen van de nieuwe EU-verordening voor gewasbeschermingsmiddelen, die in de maak is.

Zij reageert hiermee op onderzoek van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, dat onlangs is gepubliceerd. Volgens dat onderzoek, in opdracht van LTO Nederland, krijgen verschillende gewassen in Nederland het zeer moeilijk, omdat onvoldoende middelen voorhanden zijn om plagen te bestrijden. Veel stoffen dreigen te worden verboden, omdat ze giftig of kankerverwekkend zijn, of de menselijke hormoonhuishouding aantasten.

Vooral de teelt van bloemen, zoals de tulp, chrysant en sierheesters, maar ook groenten zoals spruitjes, zaaiuien en komkommers zouden niet of nauwelijks meer rendabel zijn, als de voorstellen die nu voorliggen ongewijzigd zouden doorgaan, aldus PPO.

Minister Verburg merkt terecht op dat de voorstellen nog in stemming moeten worden gebracht, zowel in het Europees Parlement als in de landbouwraad. De wijzigingen die het Parlement heeft voorgesteld gaan Verburg veel te ver. Ook is de minister voorstander van een overgangstermijn.

Sectororganisaties hebben eerder al laten weten dat deze overgangstermijn (tot 2013) veel te kort is om voldoende alternatieven op de markt te brengen. Bovendien verdwijnen ook bij aanneming van het mildere voorstel van de EU-landbouwministers teelten, stelt PPO. De nieuwe verordening gaat uit van de schadelijkheid van de stoffen op zich, zonder rekening te houden met dosering en gebruik.

De VVD heeft inmiddels vragen gesteld over de gevolgen van de nieuwe verordening. De liberalen dreigen met een spoeddebat als de vragen niet snel en afdoende worden beantwoord.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dré Tholen

  Politiek zet altijd anders in als de werkelijke praktijk. Gerda Verburg drijft politiek en is geen Boer. Kijk naar het recent onderzoek van PPO dan ziet U dat het voorgestelde beleid tot 32% opbrengstderving leidt. Dit staat dan in geen enkele verhouding tot het wereldvoedsel probleem. Wat zag U uit een recentelijk onderzoek m.b.t. residuwen op groente en fruit uit Spanje en Italie, ver boven de Europese normen, echter deze landen vallen ook onder de EU. U kunt zonder zorgen Ned. groenten, fruit en akkerbouw produkten eten die zijn gezond. Alleen moet LTO nog even wat regelen met Gerda Verburg en wat andere europarlemantarieers dan komt toch het meeste weer goed.

 • no-profile-image

  boer

  Lies, u behoort volgens mij tot een kleine minderheid met uw mening.
  De consument heeft vrijheid van keuze en kan biologisch geteelde produkten kopen. Maar die zijn (volgens de consument) te duur. Dus men heeft óf veel vertrouwen in de gangbare landbouw óf geen geld over voor de gezondheid van de kindertjes en zichzelf.
  Ik zou zeggen kiest u maar hiertussen.

 • no-profile-image

  Klaas

  Tuinders en akkerbouwer jullie maken je ten onrechte ongerust Verburg kan het weten, want die luistert naar mensen die er voor geleerd hebben. Naar mensen uit de praktijk wordt weer niet geluistert en die moeten maar weer zien hoe ze dit oplossen.

 • no-profile-image

  Lies

  Het is idioot en volstrekt inhumaan om gewassen te verknoeien met kankerverwekkend gif etc.. Waarom nemen we toch geen genoegen met minder mooi ogende gewassen die wél gezond zijn en goed voor het milieu? Wie verzint toch de larie dat gewassen, onbereid, het oog moeten strelen? Gewoon verbieden die bestrijdingsmiddelen en wel; NU. Als klanten moeten we gewoon die rotzooi, die we agf noemen, niet meer op tafel zetten of eten. Eis gezond eten, vooral voor onze kinderen.

 • no-profile-image

  john

  beste Lies,
  Biologisch is inderdaad een goed en gezond alternatief. Alleen jammer als we allemaal biologisch gaan eten, door de lagere opbrengsten is er dan niet genoeg voedsel om de wereldbevolking te voeden... Maar goed, als je niet eet krijg je ook geen gif binnen.

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  De normen die ze willen hanteren zijn zodanig dat keukenzout ook verboden zou moeten worden. Ook zou men niet meer mogen koken uit alluminium pannen, en pannen met een teflon-laag.
  Hoezo normen aanscherpen ?
  Alleen de voedselproducent wordt er slechter door.
  En dan wordt er wel voedsel ingevoerd uit een land waar men het niet zo nauw neemt met de voedselveiligheid (China?)

 • no-profile-image

  arend

  als je Lies vertaald naar engels,staat er wat anders...

 • no-profile-image

  Willem

  Lies moet van de zomer bij 30graden maar eens 3 weken komen onkruid plukken in de bieten peen en uien en als ze dan naar 1,5 dag met blaren op haar handen en pijn in de rug huilend wegloopt, zal lies niet meer zo veel praatjes hebben.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.