Home

Achtergrond 2 reacties

Veel jongeren vinden omgang met geld lastig

Twee derde van de jongeren vindt het moeilijk met geld om te gaan.

Ruim de helft van alle jongeren vindt bovendien dat hun ouders hen de waarde van geld niet goed hebben bijgebracht. Dat zijn enkele conclusies van een donderdag gepresenteerd onderzoek over jongeren en geld, uitgevoerd door onderzoeksinstituut ITS Nijmegen. Uit het onderzoek blijkt dat reclame en leeftijdgenoten meer invloed hebben op jongeren vanaf 12 jaar dan ouders. Goed financieel beheer door ouders heeft wel een positieve invloed op de financiële vaardigheid van een kind. Vrijgevigheid van ouders blijkt daarentegen averechts te werken.

ITS Nijmegen, onderdeel van de Radboud Universiteit, ondervroeg meer dan 3900 jongeren van 8 tot 18 jaar over hun financiële zelfstandigheid, kennis, vaardigheden en bewustzijn. Het ministerie van Financiën was een van de opdrachtgevers. De deelnemers kregen ook vragen voorgeschoteld over sparen, geld tekort en geld lenen. Volgens de onderzoekers vertoonde een derde van ondervraagden risicovol financieel gedrag, dat onder meer resulteert in schulden en gokken.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Tom

    Pre-paid mobieltjes, dat werkt prima. Dan snappen ze hoe het voelt om aan het eind van je geld een stuk maand over te houden.

  • no-profile-image

    gert

    geen problemen met de omgang met mobieltjes

Of registreer je om te kunnen reageren.