Home

Achtergrond 272 x bekeken 4 reacties

'Veehouders niet op tijd klaar voor emissie-eisen'

Het is twijfelachtig of het intensieve veehouders lukt om op tijd aan de emissie-eisen te voldoen.

Dat zegt Anton Legeland, hoofd van de afdeling Bedrijfsontwikkeling Milieuadvisering en Productierechten (Bomap) van veevoerleverancier ForFarmers. Het tijdpad daarvoor is te kort.

In 2010 moeten bestaande stallen in de intensieve veehouderij emissiearm zijn. ”Het grootste deel van de bedrijven voldoet nog niet aan de emissiearme eisen”, aldus Legeland. ”Misschien wordt de datum van 1 januari 2010 nog opgeschoven naar 2012/2013, maar ook dan is het tijdstraject kort. Met het maken van de plannen en het aanvragen en verlenen van de benodigde vergunningen ben je zomaar een jaar verder”, voegt hij er aan toe.

Behalve eisen voor emissiearme stallen worden varkens- en pluimveehouders geconfronteerd met welzijnseisen. De welzijns- en emissie-eisen vergen grote investeringen. Lang niet alle bedrijven zullen deze investeringen kunnen of willen opbrengen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de cement van de nieuwe stal is nog niet hard of de eisen zijn al weer aangescherpt,de ambtenaren zijn traag met het afgeven van vergunningen,maar snel met nieuwe eisen

 • no-profile-image

  herman zet

  de horeca krijgt èèn wettelijke regeling,
  en vindt dit dat het niet kan, ze zouden failliet gaan.
  bij boeren wordt de regels en wetten tijdens de uitvoering al verandert, lees: aangescherpt.

 • no-profile-image

  bert

  emissie uitstoot was toch bewezen dat het niet schadelijk was. zelfs een basis dat de auto gassen zuiverd.
  maar politiek kwam het beter uit om vol te houden dat het slecht is en de milieu groepen wilde niet toe geven en zien kans om het de boeren moeilijk te maken. en de boeren zien kans om toch hun bedrijven te vergroten. EEN polder model afspraak; enzo is ammoniak toch een vervuilt goedje geworden. alle partijen eens. de kleine boer gaat kapot. en de grote kunnen groeien.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Doordat de emissie-eisen steeds veranderen kunnen de veehouders onmogelijk aan de eisen voldoen. Hebben we door wat de eisen voor vandaag zijn, om vervolgens actie te ondernemen, zijn de eisen alweer 10 keer verandert voor dat de benodigde vergunningen zijn aangevraagd. Dus maar afwachten wat de overheid echt wil. Anton zorg er maar voor dat we weten waar we aan toe zijn voordat je weer eens ga kakelen als een kip zonder kop

Of registreer je om te kunnen reageren.