Home

Achtergrond

Vee-exporteurs zeer somber over BT-type 6

Exporteurs van fokvee zien geen licht meer aan het eind van de tunnel.

Na uitbreken van virustype 6 van blauwtong is de verslagenheid groot. Dat zei voorzitter Roelof van den Berg van Exportnet NV, een organisatie van 25 vee-exporteurs. Mede namens zijn organisatie bood hij vanmiddag een petitie aan in de Tweede Kamer.

"Bij de uitbraak van virustype acht waren de exporteurs nog strijdbaar, maar nu we ook zijn getroffen door zes zijn ze timide en moedeloos. Het is nu donker aan het einde van de tunnel; het water staat ons boven de neus." Van den Berg waarschuwde dat niet alleen enkele ondernemers dreigen "om te vallen", maar een hele sector. Als Nederlandse exporteurs lange tijd niet kunnen leveren dreigen markten blijvend voor hen weg te vallen. Nu al hebben Duitsland en Frankrijk de exportmarkten in Noord-Afrika overgenomen.

Van den Berg is bang dat de exportsector helemaal van de kaart verdwijnt als de overheid geen financiële ondersteuning geeft. Dat is ook een schadepost voor de gehele Nederlandse veehouderij. "De fokvee-export geeft in goede jaren een toegevoegde waarde van € 40 miljoen aan de veesector", aldus Van den Berg.

De exporteurs vragen o.a. om directe financieel steun. Dat is een hele stap voor hen, benadrukt Van den Berg. "Wij hebben altijd onze eigen broek kunnen ophouden, wij zijn geen bedelaars. We vragen nu om een redelijk bedrag". Hoe groot dat bedrag precies moet zijn gaat zijn organisatie nu uitzoeken.

Lees ook: Exporteurs kloppen aan bij Kamer wegens blauwtong

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.