Home

Achtergrond 341 x bekeken 4 reacties

Varkens in Nood kortzichtig

Varkens in Nood wil dat supermarkten op termijn stoppen met verkoop van vlees van gecastreerde varkens. Een Europese actie is veel effectiever, betoogt Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV).

De recente actie van Stichting Varkens in Nood om aan diverse supermarkten een ultimatum te stellen om dwingend in hun verkoopvoorwaarden een duidelijk afbouwplan voor het definitief volledig stoppen met castreren op te nemen, bewijst in mijn ogen dat de Stichting de complexiteit van het onderwerp niet snapt of bewust niet wil snappen.

Net op het moment dat de uitwerking van de Verklaring van Noordwijk na een enorme inspanning van het landbouwbedrijfsleven en de verwerkende industrie zijn beslag moet krijgen, ondermijnt de organisatie met haar actie het draagvlak voor de vermeerderaars om hieraan deel te gaan nemen. Een slechtere timing kon niet. Want met haar actie bevestigt Varkens in Nood, en misschien ook wel andere groeperingen, dat het voor haar nooit genoeg is en dat het haar niet zozeer om het dierwelzijn te doen is, dan wel om het profileren van haar eigen organisatie.

Waarom zou een vermeerderaar nu nog vrijwillig extra kosten en inspanningen doen als je toch steeds in de rug wordt aangevallen? Verder gaat Varkens in Nood, misschien wel expres, compleet voorbij aan de complexiteit van het castratievraagstuk. Hierbij betreft het niet alleen Nederland maar geheel Europa en de andere landen waar ons varkensvlees naar toe gaat.

Als de organisatie werkelijk zo begaan is met het dierwelzijn in de hele wereld, dan moet zij op Europees niveau dergelijke actie voeren. Door de recente actie alleen in Nederland te voeren is men juist de voorloper op dierwelzijn aan het tegenwerken. Of zou het zo zijn dat Varkens in Nood alleen de intensieve veehouderij Nederland uit wil hebben? Laat ze dat dan gewoon zeggen, dat is wel zo zuiver.

Een ander heel gevaarlijk aspect aan de recente acte is het feit dat supermarkten vrij gemakkelijk zullen zeggen dat men inderdaad geen varkensvlees meer gaat verkopen van gecastreerde dieren, wat in de praktijk erop neerkomt dat men dus alleen vlees van vrouwelijke varkens gaat verkopen.

Mij lijkt dat zowel Varkens in Nood als de varkenshouders in Nederland niet zitten te wachten op een discussie zoals in de pluimveehouderij over de vernietiging van de minderwaardige dieren, in hun geval de haantjes. Dat gaat wel gebeuren als je via de markt partijen gaat dwingen dergelijke inkoopvoorwaarden te laten stellen terwijl de eindoplossing er in de praktijk op het boerenerf nog niet is. Dat is pas kortzichtig.

Op dit moment is de sector op Europees niveau bezig om een grootschalig onderzoek op te zetten naar het volledig stoppen met castreren, waarbij niet alleen detectie maar ook oplossingen in de hoek van de genetica worden onderzocht. Helaas is dit vanwege de complexiteit en de gevoeligheid van het onderwerp in de afzetmarkt een traject van jaren.

Ook Varkens in Nood zou moeten inzien dat zij dus beter Europees dergelijke acties zou moeten voeren en niet continu het beste jongetje van de klas moet proberen weg te pesten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Wyno waarom nog varkens castreren? De varkenshouderij is volgens mij de enige voorstander van castreren, omdat men dit steeds heeft gedaan. Wil je daarom niet van het castreren af? Mijn kalveren castreer ik niet, nog nooit gedaan.Waarom dieren mishandelen?

 • no-profile-image

  Ria

  Wyno heeft gelijk, dit is weer een streek van die figuren die er op uit zijn mensen het brood en vlees uit de mond te stoten.
  Hou is op met die onzin, zet je is in voor een betere en veiligere en gezondere toekomst voor onze jeugd. Dit is hard nodig, anders gaat de hele wereld omzeep!

 • no-profile-image

  castreren is klotewerk

  Wim lees het stuk dan goed, daarin staat het antwoord toch. En jij castreert je kalveren niet omdat er bij stieren geen geur is bij het bakken van dat vlees. Maar waarom hebben jou kalveren bloedarmoede (volgens wakkerdier en die weten toch alles) terwijl wij de biggen gewoon ijzer geven. En ja waarom dieren mishandelen, waarom staan die kalfjes dan eerst gewoon in eenling boxen weg van hun moeder ? Dit terwijl de biggen altijd in groepen leven en gewoon eerst een tijd bij de moeder mogen drinken. Met andere woorden, type niet van die onzin....

 • no-profile-image

  boer

  Wim wij mishandelen niet, wij verdoven ! Lezen is inderdaad niet je sterkste punt.

Of registreer je om te kunnen reageren.