Home

Achtergrond 252 x bekeken

Van der Hoeven positief over vrijgeven spaarloon

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken staat positief tegenover het idee van FNV-voorzitter Agnes Jongerius om het spaarloon rond Kerstmis vrij te geven.

De bewindsvrouw zal het voorstel bespreken met staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën, zo liet ze vandaag weten.

Jongerius vindt dat het kabinet snel met maatregelen moet komen om het consumentenvertrouwen te herstellen. Met het vrijgekomen spaarloon kunnen de Nederlanders volgens haar gaan consumeren. Spaarloontegoeden staan in principe vier jaar vast en mogen alleen onder bepaalde voorwaarden worden opgenomen. Alleen de overheid kan de tegoeden deblokkeren

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het idee "sympathiek'', maar vindt dat de maatregel niet nodig is. De koopkracht en de bestedingen van de consumenten zijn op peil, zegt hij. Paul Tang (PvdA) wil het vrijdag aankaarten, als de Tweede Kamer met De Jager spreekt over het belastingplan.

De PVV denkt dat door het voorstel het vertrouwen van de consument en de koopkracht van de burgers zullen toenemen, blijkt uit Kamervragen van Geert Wilders en Tony van Dijck.

Van der Hoeven is er overigens niet gelukkig mee, dat Jongerius haar voorstel koppelt aan de bereidheid tot loonmatiging. Looneisen tot maximaal 3,5 procent zullen niet in alle sectoren even gemakkelijk zijn, aldus de CDA-bewindsvrouw. Zij vindt dat ons land zich niet internationaal uit de markt moet prijzen door hoge lonen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.