Home

Achtergrond 304 x bekeken

VWA verkast naar Utrecht

De nieuwe inspectiedienst van LNV, die ontstaat uit een fusie van Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), Algemene Inspectiedienst (AID) en Plantenziektenkundige Dienst (PD), krijgt de naam van de grootste van de drie, de VWA.

Er is voor de naam VWA gekozen omdat de VWA een goed imago heeft, een grote naamsbekendheid geniet en veel vertrouwen heeft bij de consument, aldus het Voorgenomen Kaderbesluit, dat deze week is vastgesteld.

De hoofdvestiging van de nieuwe autoriteit, die eind 2011 gereed moet zijn, komt in Utrecht - liefst vlakbij het Centraal Station. De directie verhuist al op korte termijn naar een tijdelijke locatie in Utrecht. Het hoofdkantoor van de VWA is nu in Den Haag, terwijl AID en PD zijn gevestigd in Kerkrade en Wageningen.

De nieuwe inspectiedienst gaat ongeveer 2500 medewerkers tellen. Dat is minder dan de optelsom van de huidige afzonderlijke organisaties (VWA 1600, AID 800 en PD 200 medewerkers).

Naast de vestiging in Utrecht komen er vier regionale servicekantoren: Zwolle, Wageningen (zit nu de PD), Zwijndrecht (nu VWA-locatie); naar een locatie voor het Zuidoosten wordt nog gezocht. Verder komen er negen steunpunten, in Echt, Harlingen, Urk, IJmuiden, Scheveningen, Schiphol, de Rotterdamse haven, Eemshaven en Vlissingen.

Dat de locatie-Zuidoost nog niet bekend is, is opmerkelijk. Recent debatteerde de Kamer over de fusie, waarbij met name PVV en SP zich hard maakten voor behoud van de vestiging Kerkrade. Minister Gerda Verburg antwoordde dat er een sterk "steunpunt" in het Zuiden zou overblijven.

Vanzelfsprekend worden de taken van de huidige organisaties in elkaar geschoven. De taak risicobeoordeling wordt aangescherpt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.