Home

Achtergrond

VS blokkeert Braziliaanse overname

Het Amerikaanse ministerie van Justitie blokkeert de overname van National Beef Packing Co. door het Braziliaanse JBS.

Het staat wel de overname van de rundvleesdivisie van Smithfield voor 426 miljoen euro, meldt de Wallstreet Journal.
Volgens de mededingingsautoriteiten, die mede in actie kwamen doordat 13 Amerikaanse staten en diverse boerenorganisaties protesteerden, zou de marktmacht van JBS buitensporig toenemen wanneer het beide ondernemingen in handen krijgt. Wanneer NFP was overgenomen, had JBS ongeveer 35 procent van de Amerikaanse vleesverpakkingsindustrie in handen gekregen. Bovendien zou na de overname van beide bedrijven 80 procent van de Amerikaanse slachtcapaciteit in handen komen van drie bedrijven: JBS, Tyson Foods en Cargill.

Volgens de verklaring van de mededingingsautoriteit, had de fusie naar alle waarschijnlijkheid geleid tot lagere prijzen voor boeren, en hogere prijzen voor de consument. JBS en National Beef Packaging ontkennen dit en gaan in hoger beroep.

Vorig jaar breidde JBS, de grootste rundvleesonderneming ter wereld, haar activiteiten in de VS al flink uit met de overnames van Greeley en Swift & Co, een rundvlees en varkensverwerker uit Colorado.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.