Home

Achtergrond 180 x bekeken

'VNG moet richtlijn maken voor zorgplicht dieren'

Gemeenten vangen in het asiel wel honden en katten op die op straat zijn beland, maar weten vaak niet dat ze ook een zorgplicht hebben voor op drift geraakte konijnen, knaagdieren en reptielen.

Die boodschap gaf dierenarts Ruth van der Leij donderdag af aan de ongeveer twintig gemeenten die in Lelystad meededen aan de miniconferentie gemeentelijk dierenwelzijn. Doel daarvan was de bewustwording bij de gemeenten te vergroten.

Om te voorkomen dat alle 43 wethouders dierenwelzijn het wiel gaan uitvinden (,,Wethouder zijn eigenlijk amateurs'', aldus Van de Leij) wil de Dierenbescherming de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zover krijgen dat die met een richtlijn of verordening komt voor bijvoorbeeld de vergoeding van asielkosten en het transport van dieren.

Frank Dales, directeur Dierenbescherming, vergelijkt zo'n richtlijn met het VNG-voorstel voor de vergoeding van de vrijwillige brandweer waar de meeste gemeenten mee werken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.