Home

Achtergrond 182 x bekeken

Uitvoer paprika naar VS stabiel na forse daling

De forse daling van de uitvoer van paprika naar de Verenigde Staten zet dit jaar niet door.

Sinds 2004 halveerde het uitvoervolume, maar dit jaar lijkt een evenaring van het niveau van 2007 mogelijk.

De uitvoer tomaten daalde wel, ondermeer door de lage dollarkoers. Tot september dit jaar lag het uitgevoerde paprikavolume op 8.562 ton tegen 8.627 in 2007. In 2006 was tot september al 12.000 ton uitgevoerd. De stabilisering van de uitvoer naar de VS is opmerkelijk. Nederlandse paprika is duur geworden door de hoge eurokoers en transportkosten.

Volgens exportbedrijf Levarht lag de omslag in juli. "Normaal ligt er een piek in de weken voor de feestdag van 4 juli, maar dit jaar trok de vraag door. Er was in de zomer minder concurrentie van eigen productie of uit Canada", stelt een woordvoerder.

Of aan het eind van het jaar de uitvoer nog altijd gelijk zal liggen aan 2007 is onzeker. "In september hebben wij gezien dat het iets minder ging door een grotere eigen productie."

De lage prijzen voor paprika kan volgens het Productschap Tuinbouw (PT) ook een rol spelen bij de stabilisering. Dat prijseffect wordt teniet gedaan door de effecten van de dollarkoers en transportkosten. Toch is er een prijseffect, zegt de woordvoerder van Levarht. "Als de prijzen laag zijn, worden wel vaak hogere volumes gevraagd." Bij de uitvoer van tomaten valt een verdere daling op. Met een volume van 1.907 ton kromp de uitvoer zeker 30 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.