Home

Achtergrond 848 x bekeken

Trekkerverkopen nemen ook dit jaar weer toe

De machinefabrikanten hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar fors meer trekkers, van landbouw en smalspoor tot compact, verkocht dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Federatie Agrotechniek. De stijging is opvallend omdat ook in 2007 al aardig meer trekkers zijn verkocht dan in 2005 en 2006. In totaal gingen tot juli 2008 2.866 landbouw- en smalspoortrekkers over de toonbank, 8,5 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal verkochte compacttrekkers steeg zelfs 20 procent, van 540 naar 652. Beleidsmaker Theo Vulink van de Federatie Agrotechniek ziet ook in economisch moeilijke tijden bij boeren de bereidwilligheid en mogelijkheid te investeren. "Het betreft net als in voorgaande jaren machines met een steeds groter vermogen. Hoe zwaarder, hoe liever, zo lijkt het."

De marktaandelen worden met een jaar vertraging gepubliceerd. John Deere breidde blijkens de cijfers haar marktaandeel tot juli 2007 aardig uit, van 19 procent tot 28 procent. Volgens importeur Louis Nagel heeft dit vooral te maken met de introductie van de vernieuwde 6030-serie. John Deere werd hierdoor marktleider, een positie die het een jaar eerder nog deelde met Case New Holland (CNH).

CNH profiteerde de eerste 7 maanden nog niet van de investeringsdrift in met name de akkerbouw en zag het marktaandeel licht dalen tot 16,2 procent. Ook Fendt zag geen stijging. Valtra, van wie de distributie en service over ging naar de Mechan-groep, verkocht 40 procent meer trekkers dan een jaar eerder: 142.

Of registreer je om te kunnen reageren.