Home

Achtergrond 148 x bekeken

Tot nu toe tweeduizend stakende leraren

De eerste twee dagen van de estafettestaking in het voortgezet onderwijs hebben ongeveer tweeduizend leraren getrokken.

Ze bezochten als staker een actiebijeenkomst, dinsdag in Rotterdam, daags tevoren in Den Bosch. Naar schatting van de vakbonden hadden zich dinsdag achthonderd docenten verzameld voor het protest tegen de werk en voor een hoge salaris. Net als in Den Bosch lag het accent duidelijk op het eerste.

De docenten, die in de ochtend nog voor de klas stonden, waren afkomstig uit Zuid-Holland en Zeeland. Michel Rog, de nieuwe voorzitter van CNV Onderwijs, en AOb-bestuurder Ton Rolvink maakten duidelijk maken dat er harde afspraken over de werkdruk moeten worden gemaakt.

De leraren in de Maassilo verweten de werkgevers, verenigd in de VO-raad, dat er na twee jaar touwtrekken nog geen cao is. Anderhalve maand geleden bereikten de partijen wel een onderhandelaarsakkoord, maar dat werd bij nader inzien door de VO-raad te duur geacht.
De partijen kwamen overeen dat leraren met een volledig dienstverband niet meer dan 728 klokuren moeten lesgeven. De VO-raad meent echter dat deeltijddocenten niet naar verhouding van die afspraken mogen profiteren.

De VO-raad wil snel overleg met de bonden, maar die houden vast aan het akkoord van 12 september. Daarom is het waarschijnlijk dat de bonden begin november een landelijke actiedag organiseren. De week van estaffettestakingen duurt tot en met donderdag. Woensdag zijn er bijeenkomsten in Amsterdam, waar leraren uit Utrecht, Noord-Holland en Flevoland actie voeren en Zutphen met docenten uit Overijssel. Op de slotdag verschijnen leraren uit de drie noorderlijke provincies in Groningen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.