Home

Achtergrond 216 x bekeken 14 reacties

Topman Rabobank: Reddingsplan VS deugt niet

Het Amerikaanse reddingsplan deugt niet. Dat zegt topman Bert Heemskerk van de Rabobank zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. "Wat de banken hebben gedaan is verkeerd, onverstanding bankieren, punt uit.''

"Een goede bank doet aan risicospreiding'', aldus Heemskerk in de krant. Vanuit een oogpunt van 'moral hazard', waarbij banken meer risico nemen dan goed voor ze is omdat de staat toch wel bijspringt als het misgaat, zou de opkoop niet moeten gebeuren, zegt hij.

Volgens de Rabo-topman is het niet verkeerd dat banken door de overheid gered worden, maar dan wel alleen consumentenbanken. "Overheden moeten alleen interveniëren als de spaarders, pensioenhouders of kleine bedrijven getroffen worden. Alleen retailbanken moeten worden gered. Dat is ook van belang om een recessie te voorkomen. Aandeelhouders mogen er nooit beter van worden.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rabo

  Veel woningen zijn gefinancierd met een aandelenconstructie. Deze zijn inmiddels vanaf eind 2007 met 1/3 gezakt. Om koper te vinden voor woningen waarvan de hypotheek niet meer opgebracht kan worden vist iedereen in dezelfde vijver. Marktpartijen voor grond zijn er meerdere en de schaarste neemt toe, wat een grotere stabiliteit in prijshoudendheid geeft.

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Het is een prachtig interview http://www.nrc.nl/economie/article2009261.ece/Topman_Rabobank_vindt_noodplan_VS_niet_deugen in de NRC. Ik lees erin vooral dat Rabobank de rentemarge wil verhogen. Dus maak de borst maar nat, mensen met een variabele rente:

  ,,We hebben nog voldoende krediet beschikbaar, zij het tegen hogere kosten. We doen het graag, geld uitlenen, maar wel tegen wat hogere marges.''

  En Rabobank was duidelijk betrokken bij het debacle Lehman Brothers. ,,Hoe zit het met de betrokkenheid van Rabobank bij de val van Bear Stearns, in maart dit jaar? U zou als een van de eersten de geldkraan hebben dichtgedraaid.

  „Ik kan er niet al te veel over zeggen. Maar op dezelfde wijze als de Europese Centrale Bank onlangs door een verhoging van kosten voor leningen de Europese banken wat meer in het gareel probeert te krijgen, doen wij dat ook. Ik hoop dat u ons daarvoor zult prijzen. Het is niet zo dat de Rabobank Bear Stearns onderuit heeft gehaald. Nee, Bear Stearns had de eigen balans op een totaal verkeerde wijze opgebouwd.”

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Ha,Ha,we zullen eens afwachten hoe het de Rabo gaat verlopen met hun "zekere"investeringen in grote sale en lease back constructies in de Ned. tuinbouw.

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Rabo klantje.jij begrijpt het niet.Een huis kan zakken in waarde, afbranden,verouderen,misschien 100 jaar oud worden ect maar vergankelijk.Grond blijkt grond nu,morgen en in de toekomst.Blijvende waarde dus.Dat heeft niets met een boeren bril te maken.Als de Rabo niet het kern kapitaal had van boeren,tuinders en leden dan konden ze jou huis niet financieren.En mag jij huren!

 • no-profile-image

  harm

  allereerst heel vreemd dat er niet meer reactie komt als tot dus ver op dit artikel,m.a.w. niemand weet blijkbaar hoe het werkt, wordt wakker zou ik zeggen!!!!!, kijk uit waar je je duur verdiende tegoeden{spaarcenten} Parkeert.

 • no-profile-image

  c

  en wat hier gebeurt deugt helemaal niet punt 1 fortis is de grootste grondbezitter en belegger die je kan bedenken welnu als het slecht met je gaat of je staat op het randje dan word je gedwongen je bezittingen te verkopen, iets wat fortis behoort te doen ze hebben voldoende vermogen in oa landbouwgrond, voor deze schulden moet je de belastingbetaler niet op laten draaien want als wij het niet redden komt de staat nietm dan verkopen ze alles onder je donder vandaan dus ik vind dat moet daar ook daarom fortis kom met je grond op de markt

 • no-profile-image

  harm

  het wordt de wet van de communicerende vaten , het oosten zal bij springen,die kunnen dit niet over hun kant laten gaan,wacht maar af!

 • no-profile-image

  Rabo

  De Rabo heeft het goed voor elkaar. Veel landbouwgrond is door agrarisch ondernemers als zekerheid ingezet voor de financiering van luchtballonnen. En nu is de tijd gekomen dat de Rabo grotere marge's wil op de kredietverstrekking voor de zekerheid van deze bank. Wrang voor de landbouw, juist zij zorgen voor de zekerheid van de Rabo ( het akkoord van Basel) en betalen de rekening twee keer. Dit is pronken met andermans veren. Als de Rabo ballen heeft, dan dient de burger deze marge op te hoesten als dank voor de zekerheid, en niet de landbouw.

 • no-profile-image

  melkboer

  Bankieren is toch wel de meest simpele manier van ondernemen. Spelen met andermans geld,en je hiervoor een dik salaris laten betalen. Doe je je werk goed dan een vette bonus eroverheen, en als het mis gaat springt de staat bij met belastinggeld van de burger.
  En geen burger die nu klaagt over deze verkapte vorm van subsidieverstrekking of staatssteun!
  Deze bankiers zouden verplicht een jaar stage moeten lopen op provisiebasis bij een gemiddeld MKB bedrijf, dan wisten ze wat ondernemen is.
  De echte ondernemers zijn de mensen die iedere beslissing direct in eigen beurs voelen, en niet de graaiers in andermans portemonnee. Het zou de bankiers sieren met minimumloon de zaak weer op de rails te zetten, en de bonussen terug te geven.

 • no-profile-image

  rabo klantje

  Meneer F.T.P, ik vraag me af wie het niet snapt. Het gaat erom dat de rabo veel meer vermogen middels onderpand van woningen op de balans heeft staan. Dan onderpand in de vorm van grond.
  En als die woningen in waarde dalen betekent dit dus dat de solvabiliteit onderuit gaat.
  P.S Fortis had ook veel grond in Fagoed

 • no-profile-image

  live

  Ben geen expert op dit gebied maar denk dat de Rabobank ook top hypotheeken heeft uitstaan van 150% Volgens mij zit daar dus ook heel veel (gebakken) lucht in Als voorbeeld zo,n hypotheek van bv €150 000 vertigenwoordigd maar een waarde van €100 000 in executie gaat daar nog eens 30 000 af Er zullen niet te veel mensen in de problemen moeten komen anders is zo,n Huis dus no niet eens de helft waard van de verstrekte Hypotheek

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Het Amerikaanse'reddingsplan kost pe inwoner ongeveer 2000 dollar, wat omgerekend ongeveer 1500 euro is.
  Het Fortis/abn-amro plaatje kost iedere Nederlander ongeveer 1000 euro.
  Dus een modaal gezin met twee kinderen mag zomaar even 4000 euro ophoesten, van hun welverdiende belastingcenten.

 • no-profile-image

  Jan

  De Rabo is wel erg arrogant de laatste tijd. Ze vinden dat ze het zo goed voor elkaar hebben met hun tripple A- status.
  Maar wat gebeurt er als de huizenmarkt in nederland inelkaar stort, en in 1 klap een flink stuk zekerheid word weggevaagd. Dan kan het ook bij dit bedrijf snel gaan......
  Ze spelen handig in op de zekerheidszoekers, al betalen ze een te lage rentevergoeding voor spaargeld. De meeste klanten durven toch niet weg.
  Ook bij dit bedrijf is het motto: verdeel en heers !!!!!

 • no-profile-image

  rabo klantje

  Beste Rabo klant,
  Als je de totale waarde van de woningen die rabo financierd wegzet tegen de waarde van de grond die ze als zekerheid bij de boeren hebben, dan zit er natuurlijk veel meer vermogen in de woningen. Ik denk dat je teveel vanuit de boerenbril kijkt.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.