Home

Achtergrond 240 x bekeken 2 reacties

Topbestuurder bekritiseert EU-agentschap voeding

De Nederlander Herman Koëter, tot voor kort topman van het EU-agentschap voor veilige voeding EFSA, haalt in een afscheidsbrief keihard uit naar het management van het agentschap.

Het agentschap adviseert de Europese Commissie welke voeding veilig is voor consumenten, bijvoorbeeld over kleurstoffen, genetisch aangepaste organismen of het gevaar van gekkekoeienziekte BSE.

Koëter waarschuwt dat de onafhankelijkheid en kwaliteit van het agentschap in gevaar komen. Hij ziet veel politiek getinte verzoeken van de Europese Commissie, onder meer om het standpunt over genetisch aangepaste organismen te herzien. Koëter meent dat de vele verzoeken om een snel oordeel over voedingsadditieven de kwaliteit van de oordelen in gevaar kan brengen.

Volgens Koëter, die lange tijd onderdirecteur en waarnemend directeur was voordat hij recentelijk werd benoemd tot speciaal adviseur, willen nog weinig wetenschappers voor EFSA werken. Waar in 2003 nog zo'n 235 mensen reageerden op een vacature, zijn dat er nu slechts zeventig. Intern zijn wetenschappers bang een afwijkende mening te verkondigen, uit angst voor hun contract.

Een interne enquête toonde in januari dat minder dan een derde van de medewerkers de werksfeer 'goed' noemt. Ruim de helft vindt dat de sfeer verslechtert. Koëter vindt het onbegrijpelijk dat topvrouw Catherine Geslain dit alles negeert.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ans

  Goh, ik wist niet dat er nog onafhankelijke wetenschappers waren. Sinds de universiteiten, de hoogleraren, vooral betaald worden door het bedrijfsleven, leren de wetenschappers te denken volgens de regels van geld en macht en niet vanuit de regels van vrije wetenschap. Dat de ESFA niet meer goed functioneerde weten we allemaal. Hoe lang al houden ze ongewenste resultaten ten aanzien van een politiek standpunt al buiten het advies en de media? Dat mensen straks misschien ziek worden en zelfs sterven door GMO is niet zo'n item voor de politiek. Het halen van eer, publiciteit en dus zetels wél! Wij allen moeten hen stoppen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Echt daar springen bij mij echt even de tranen in de ogen.
  Compliment voor Herman Koëter.
  De richting en sector wordt bepaalt door een kleine groep bedrijven. Het is echt een ramp ook voor de gewone boer als producent van voedsel.
  En dan vooral het GMO verhaal. De macht wordt te groot van zaad tot eindproduct, en daar onderdrukken ze mij als consument volledig en maken me afhankelijk van hun visie die ik volledig niet deel. Ook andere sectoren maakt het doordrukken van het GMO verhaal volledig kapot.
  En dat is niet niets. Iets maken of creeren staat iedereen vrij, maar dat GMO is pure controle van zaad tot eindproduct.
  Ooit zag ik een draadje dat de vrouwen stem in de sector belangrijk is, en belangrijker zal worden.
  Daarom een oproep aan alle vrouwen in de hele wereld. Veel wijsheid is er voor vrouwen altijd weggelegd voor visies het opvoeden en zorgen voor al wat leeft.
  Kom op, organiseer U, spreek U woorden en ideeen. Maak een sector van producent tot consument.
  Voedsel is op celniveau zo belangrijk voor ons bestaan als mens en al onze kinderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.