Home

Achtergrond 224 x bekeken 1 reactie

Tönnies: wij houden ons aan Nederlandse eisen

Vleesbedrijf Tönnies zal zich hoe dan ook aan de afspraken die Nederland zijn gemaakt over de castratie van biggen houden.

Dat zegt de Nederlandse importeur en distributeur van Tönnies, Hennie Groothedde van het gelijknamige bedrijf in Vaassen.

Groothedde levert vlees van Tönnies aan supermarktketens Super de Boer, Plus, Macro, Albert Heijn, Spar en C1000. Groothedde zegt al in een vroeg stadium te hebben overlegd met Tönnies over de ontwikkelingen in Nederland rond de castratie van biggen. "We zijn toen tot de conclusie gekomen dat we zouden proberen de stap van verdoofd castreren over te slaan. Op die manier zou de schade voor boer, slachterij en supermarkten zo klein mogelijk blijven."

Import van alleen geltenvlees is voor Groothedde geen oplossing. "Aldi heeft gezegd dat ze dat gaan doen, maar daar werk ik niet aan mee, en dat heb ik Tönnies ook gezegd. Als het niet lukt om berenvlees met de nodige garanties te leveren, dan moet er misschien toch verdoofd worden, maar vooralsnog ga ik er van uit dat het hen lukt om komend voorjaar berenvlees te leveren."

Groothedde zegt niet te weten welke techniek Tönnies toepast bij de elektronische detectie van berengeur in de slachtlijn. Eerder gaf het Duitse slachtbedrijf aan te werken aan een elektronische neus om de berengeur te detecteren.

Supermarktketen Super de Boer meldt dat het zo snel mogelijk af wil van castratie. Het bedrijf geeft te kennen dat het als het maar enigszins mogelijk is de tussenstap van verdoofd castreren over te willen slaan. Voor het vlees dat het betrekt van Nederlandse leveranciers zal het de toeslag op het vlees voor de financiering van verdovingsaapparatuur gewoon betalen.

Volgens directeur consument en kwaliteit Marc Jansen van het CBL zullen alle supermarkten die zijn aangesloten bij het CBL voor het vlees dat ze van Nederlandse leveranciers betrekken de toeslag voor verdoofd castreren betalen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Bakker

    Dit is een goede zaak. Veel leed zal worden weggenomen en het welzijn van het dier zal beter zijn.
    Ook is het kosten besparend en er zal geen stress optreden waardoor de groei niet wordt belemmerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.