Home

Achtergrond 1 reactie

Tien procent meer uien

De Nederlandse brutoproductie van zaaiuien komt dit jaar uit op 1.184.509 ton.

Volgens de oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de bruto opbrengst vorig jaar 1.073.845 ton. Dit jaar valt de bruto opbrengst ruim 10 procent hoger uit. De akkerbouwers hebben 2,6 meer uien gezaaid. De opbrengst per hectare komt volgens het CBS uit op 58,3 ton. Dat is 7,6 procent meer dan vorig jaar.

Volgens een raming van het Productschap Tuinbouw (PT) is dit seizoen ongeveer 920.000 ton uien beschikbaar voor export. Dat betekent dat gemiddeld 17.500 ton uien per week de grens over moet om aan het eind van het seizoen alle uien verwerkt te hebben.

Door tegenvallende producties in andere landen zijn de vooruitzichten voor een vlotte export niet slecht. De start van het Nederlandse exportseizoen was goed. Tot half september was er al zo’n 155.000 ton uien uitgevoerd. Dat betekent een voorsprong van 16.000 ton uien vergeleken met vorig seizoen.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  minnaar

  re: uw bericht over oogstraming zaaiuien.

  ik lees 920.000 ton te exporteren zaaiuien,
  hier ben ik het volledig mee eens. Zou wel eens meer kunnen zijn.
  De reken som naar export per week daar kan ik me niet in vinden.
  Ik ga er altijd vanuit dat er ook nog 2e jaarsplantuien zijn. Die schrijf ik dan weg in de maanden Juli/Augustus. Zo blijven er 44 weken over voor de zaaiuien. Dit betekend dat er per week ruim 20.000 ton geexporteerd moet worden i.p.v. de berekende 17.500 ton.

  Met vr gr
  M.J.Minnaar

Of registreer je om te kunnen reageren.