Home

Achtergrond 3 reacties

Terugleverplicht aardappel afgeschaft

De terugleverplicht bij fritesaardappelen wordt afgeschaft.

Akkerbouwers hoeven volgend jaar niet meer de hele aardappeloogst te leveren aan de fabriek waar ze een contract mee hebben gesloten. De terugleverplicht houdt in dat een teler alle geoogste aardappelen moet leveren, ook al kent het contract een maximale levering van bijvoorbeeld 30 ton per hectare. De nieuwe voorwaarden zijn opgesteld door LTO en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie.

De verplichte levering van de meeropbrengst is veel akkerbouwers een doorn in het oog, zegt voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw. "We hebben een doorbraak bereikt voor de telers. De nieuwe contractvoorwaarden verstevigen de positie van de telers."

Ook is afgesproken dat een teler voortaan het recht krijgt om bij afkeuring vervangende aardappelen te leveren. Haanstra: "Die moeten op het eigen bedrijf zijn geteeld en moeten passen in de verwerking van de fabriek."

Daarnaast is het weegprotocol gewijzigd. Een oplegger moet één keer per jaar worden gewogen. Een truck wordt zowel bij het ingaan van de fabriek als bij het verlaten gewogen.

LTO heeft niet op alle punten haar zin gekregen. Haanstra: "Wij vinden dat de industrie alle tarra die ze kan verwerken moet uitbetalen. We zijn tot het compromis gekomen dat de industrie de maat 35 tot 40 millimeter voortaan wel uitbetaald in de 40-op contracten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  j bakkers

  LTO weer goed bezig!!!

 • no-profile-image

  boer

  aerpelke, goed bedoeld maar je maakt een klassieke denkfout.
  Aanpassing of niet, evengoed het aanbod bundelen. Anders kunnen jullie achter een poosje wéér achter de feiten aan te hollen.
  Een krachtige tegenpartij heeft eisen te stellen en dwingt respect af bij de onderhandelingen; bundelen die afzet!

 • no-profile-image

  aerpelke

  Proficiat Hr. Haanstra,
  Kennelijk is de industie bang voor aanbodbundeling zoals de NAV voorstaat en wat in canada gebeurt of ze beginnen nu echt te beseffen dat er zonder telers geen aardappelen te verwerken zijn!

Of registreer je om te kunnen reageren.