Home

Achtergrond

Telers zien toe op keuring

De telerscommissie van aardappelverwerker Aviko Potato gaat in de toekomst toezicht houden op de bepaling van kwaliteit en tarra van de aangevoerde aardappelen.

Zo hoopt Aviko dat de akkerbouwers meer vertrouwen krijgen in de kwaliteitsbepaling en tarrering.

Directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato hoopt dat het toezicht door de telerscommissie kan worden ingesteld voor de oogst van volgend jaar. "Maar dat wordt krap omdat de contracten daarop aangepast moeten worden."

Nu hebben telers al de mogelijkheid om de bepaling van kwaliteit en tarra bij te wonen. Zelhorst: "Veel telers hebben daar geen tijd voor. In die gevallen kan het toezicht worden uitgeoefend door de telerscommissie, die alle telers vertegenwoordigt die aardappelen leveren aan Aviko. We hopen hiermee het vertrouwen te vergroten tussen telers en afnemer."

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) vindt dit een positieve ontwikkeling. Dat zegt voorzitter Louis Beemsterboer. "Het is goed om het toezicht op de tarrering en kwaliteitsbeoordeling weg te halen bij de afnemer van de aardappelen. Het is om die reden een goede zaak als de telersvereniging van Aviko daarbij betrokken is."

Ideaal vindt Beemsterboer deze situatie echter niet. "Onze vereniging vindt dat het toezicht moet gebeuren door een onafhankelijke instelling, die geen binding heeft met de zakelijke transactie tussen de koper en verkoper van de aardappelen. In dat geval neem je alle schijn van partijdigheid weg."

Of registreer je om te kunnen reageren.