Home

Achtergrond

Teelt ziet niets in demokasproject Shanghai

De Nederlandse groente- en fruitsector zal niet bijdragen in een demokasproject in Shanghai, waardoor het voortbestaan ervan onzeker is geworden.

Een aanvraag voor financiële ondersteuning voor dit greenport Shanghai-project haalde het dinsdag niet in de sectorcommissie groenten en fruit. LTO Noord Glaskracht toonde zich tegenstander van het project, terwijl de handel juist kansen zag om markttoegang te creëren op deze lastige exportmarkt."Een aantal leden van ons heeft aanvragen lopen voor toegang tot de Chinese markt. Dit zou daarbij kunnen helpen", zei Hans van Es, directeur van koepel voor afzetorganisaties DPA.

Ook handelskoepel FrugiVenta is teleurgesteld. "Het was een kans om Nederlands product op de wereldtentoonstelling te krijgen. Er worden Nederlandse kassen gebruikt met Nederlands zaad. Dat is een kans de Nederlandse kwaliteit onder de aandacht brengen." LTO-Noord Glaskrachtvertegenwoordiger Tiny Aerts noemde het project een privaat initiatief van de gemeentes Lansingerland en Westland. Bovendien staan in de regio Shanghai juist veel moderne kassen leeg. Ook betreft het een aanbesteding, waarbij het onzeker is dat Nederland het demoproject kan bouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.