Home

Achtergrond 287 x bekeken 7 reacties

’Supermarkten willen inkoop op vrije markt’

Supermarkten heroverwegen bij inkoop de langetermijnafspraken met leveranciers om meer op de vrije markt te kopen.

Het is volgens consultant Gerard Rutte een reactie op het overaanbod in de glasgroentesector en kritiek van telers op de marges.

Op dit moment vinden onderhandelingsgesprekken plaats tussen de grootwinkelbedrijven en leveranciers. Rutte krijgt daarbij steeds vaker het signaal dat afnemers meer de vrije markt prefereren dan langetermijnafspraken. ”Als je product zoals dit jaar goedkoper op de markt kunt kopen, willen ze hun lange termijn afspraken wel overwegen. Er is onrust op de markt.”

De tendens geldt niet voor alle partijen. Sterk geïntegreerde ketens als bij Albert Heijn blijven wel in tact, vermoedt Rutte.

Een belangrijke reden voor de heroverweging van supermarkten is volgens Rutte het overaanbod. ”Er worden kassen gebouwd, waarmee straks de hele wereld beleverd kan worden.” Een andere reden voor supermarkten om afspraken met telers te heroverwegen is de voortdurende kritiek op de prijsstelling van de winkels. ”Supermarkten zijn dat zat.”

De koepel voor supermarkten CBL zegt zich niet met commercieel beleid van leden bezig te houden. Wel herkent CBL de frustratie bij leden over de aantijgingen voor de hoge prijzen. ”Supermarkten hanteren geen dagprijzen, maar kopen pakketen in. Dagfluctuaties voel je dan niet.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tuinder

  Eens met de melkveehouder. Eigen keten starten met alle producten uit de land en tuinbousector. Dit kan gewoonweg niet moeilijk zijn. Als de K8 eenmaal bestaat en een zelde concept wordt gelanceerd bij de resterende groente en fruit is dit zeker wel een optie. Campina en FF gaan toch al samen voor het varkensvlees kan men ook al niet meer om vion heen. Waarom dan niet gezamelijk een super opzetten. Draai de maar eens de nek om wordt al langgenoeg bij ons gedaan!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  F.T.P.

  De supermarkten zijn het zat?Ze mogen dankbaar zijn dat ze onze spullen mogen verkopen.Waar zou de heer Rutte en zijn "Super" vrienden zijn zonder land en tuinbouw?Vraag je dat maar eens af.Wat ligt er in de supermarkt wat niet zijn oorsprong heeft in de land en tuinbouw?
  Misschien een pak waspoeder.Koek,brood,vla,kaas,komkommers,bier enz.Allemaal dankzij land en tuinbouw.
  De hoge bedrijfswinsten van zijn vrienden
  idem dito!
  Weet je wie ik zat ben:Dhr Rutte met zijn gekleineer van boeren en tuinders.

 • no-profile-image

  arend

  het is allemaal van dat rode arbeider en ambtenaren volk die parasiteren over de rug van de agrarische sector.altijd de grote mond open en als er wat gebeuren moet zijn ze er niet...

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik ben ook van mening dat de agrarische sector een eigen super keten op moet zetten. Een mooie taak voor de LTO, kunnen ze eindelijk iets toevoegen aan de sector.
  En dan met z'n allen 10% minder produceren en via onze super 20% meer verdienen. Wanneer de keuze gemaakt moet worden ben ik bereidt om te investeren, gewoon aandelen uitgeven om kapitaal te creeeren. Wel een goede direkteur aanstellen, zonder oprot premie, enkel delen in de winst.

 • no-profile-image

  Jac

  aan de leugens en het schijnheilig gezever van dhr Rutte en andere supermarktvertegenwoordigers kan ik mij mateloos storen als teler. Zeg dan gewoon eerlijk dat je grote marges maakt op je versprodukten en dat de telers niet moeten zeuren want dan hadden ze niet voor die prijs moeten leveren. Want dit laatste vindt ik ook, wij leveren hun wel de produkten voor een te lage prijs.....
  ik snap ook wel dat hier ook redenen voor zijn maar uitendelijk is dit wel het probleem. Er zijn teveel verkooppunten, veilingen, telersverenigingen en dat is onze schuld.
  Verder ben ik nog altijd van mening dat vele zich door inkopers hebben laten gek maken dat de veilingklok niet zou werken. door kortzichtg gedrag van telers zelf is ons sterkste middel tegen de macht van de supers van de muur gehaald, ok er waren wat aanpassingen nodig maar de open prijsvorming die in het voordeel was van de verkopende partij is tenietgedaan omdat de inkopers dit graag wilden en grote aantallen telers er achteraan gerend zijn toen hun een worst werd voor gehouden.

 • no-profile-image

  Mee eens persoon

  Het geschreeuw over de marges van supermarkten moet maar en over zijn. We moeten de hand in eigen boezem steken en daarmee ben ik het eens met melkveehouder. Overnemen die hap of iets nieuws beginnen. Korter op de consument. Hoe dichter je hieropkomt hoe meer marge.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Met de dalende aandelenkoersen is misschien het moment in zicht dat de agrarische sector een supermarktketen overneemt en de keten sluit.
  Lijkt me trouwens veel beter te renderen dan investeren in dierrechten, melkquotum en andere luchtkastelen. Daarbovenop ook nog redelijk waardevast en als stoppende boer een overdraagbare pensioenvoorziening.
  LTO, NMV, NVV etc. toon eens lef, steek de koppen bij elkaar en kom met een plan van aanpak!
  Niet haalbaar? Flauwekul. Hoe is de Rabo, Campina, Friesland Foods, Vion etc. dan groot geworden? Allemaal van boerengeld in de dode hand.
  Wordt eens hoog tijd dat het geld niet in tussenschakels en luchtballonnen gestoken wordt, maar daar waar de echte winst behaald wordt.
  Met een agrarische supermarkt zullen bepaalde groepen gegarandeerd zweetpareltjes op hun voorhoofd krijgen in plaats van een grote mond.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.