Home

Achtergrond 268 x bekeken

Suikergehaltes blijven stijgen bij minder tarra

De suikerpercentages van de Nederlandse bieten zijn in de afgelopen weken opnieuw gestegen, zo blijkt uit gegevens van Suiker Unie.

Gemiddeld komt het suikergehalte van campagneweek 6 op 17,3 procent, bij 13,7 procent tarra en een winbaarheid van 91 punten. De gebieden Groningen veen en zand hebben met een gehalte van 17,7 procent de suikerrijkste bieten. Noord-Limburg haalt haar bieten het schoonst binnen met slechts 10,1 procent tarra. Het gemiddelde over de hele campagne staat hiermee op 16,9 procent suiker en 12,9 procent tarra. De winbaarheid is 91 punten.

"We hebben redelijk suikerweer gehad", zegt directeur agrarische zaken bij Suiker Unie Gert Sikken. "Ik verwacht dat de kwaliteitsgegevens tot de eerste week van november verbeteren, afhankelijk van de omstandigheden."

Sikken is zeer tevreden over de huidige cijfers. "Dit is heel mooi. Geldt ook voor de winbaarheid en tarra. Gezien de voorspellingen blijft het mooi weer; overdag een zonnetje en ’s nachts koud. Hoe koeler de nachten, hoe minder suiker de biet zelf verbruikt en hoe meer hij kan opslaan."

De wortelopbrengst is gemiddeld bijna 68 ton per hectare. "Dat betekent een suikeropbrengst van een kleine 11,5 ton per hectare. Dat is een record."

Of registreer je om te kunnen reageren.