Home

Achtergrond 4 reacties

Strenger beleid na dichten ammoniakgat niet nodig

Het ammoniakbeleid voor de veehouderij hoeft niet strenger te worden gemaakt na het dichten van het ammoniakgat. Dit zegt onderzoeker Onno de Haan van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Uit de berekeningen van het PBL kwam naar voren dat er toch minder neerslag van ammoniak op landbouwgronden is dan eerst van was uitgegaan. Het totale ammoniakgat (het verschil tussen de gemeten en berekende neerslag van ammoniak) is 25 procent.
Hiervan komt 15 procentpunt (ofwel 60 procent van het gat) voor rekening van een lagere depositie dan eerst van was uitgegaan. Nog eens 5 procentpunt (ofwel 20 procent van het gat) komt van afrijpende landbouwgewassen. Daar was eerst geen rekening mee gehouden, maar de huidige Europese praktijk rekent deze uitstoot niet aan de landbouw toe.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een andere

  ho ho, nu moeten de gassen niet door elkaar worden gehaald.. methaan is iets anders dan ammoniak. methaan gaat de lucht in en zien we niet meer terug.. ammoniak daarintegen slaat weer neer met de regen

 • no-profile-image

  ook

  even luchtwassertje afbestellen

 • no-profile-image

  Alleen de waarheid telt

  Zijn dit nog de laatste stuiptrekkingen van de ammoniaksoap? Ik denk dat de sectoren die het veel tijd en geld gekost heeft , maar is moeten onderzoeken om een flinke schadeclaim op te eisen! Dat de natuur er wat nadeel van heeft gelooft bijna niemand meer! Want onkruid vergaat niet!! De bossen dat was allang bekend dat die niet dood gingen van de zure regen. Wat moet je nog geloven?

 • no-profile-image

  melkboer

  Eindelijk begint men te begrijpen (en onderkennen) dat de natuur zelf voor een groot gedeelte verantwoordelijk is voor de methaanuitstoot. Maar ja, beter laat dan nooit.
  Wel triest dat dit de landbouw inmiddels onnodig veel geld heeft gekost.

Of registreer je om te kunnen reageren.