Home

Achtergrond 291 x bekeken

Stichting Natuur en Milieu wil nullozing

Volgens Stichting Natuur en Milieu (SNM) zouden nieuwe kassen helemaal geen meststoffen of restanten van middelen meer mogen lozen.

Dat bleek tijdens het symposium 'Glashelder water', dat gisteren werd gehouden op de tuinbouwlocatie Agriport A7.

SNM vindt dat de eis voor 'nullozing' in 2010 het Besluit glastuinbouw moet worden opgenomen, als er emissienormen gaan gelden in plaats van de huidige gebruiksnormen. In het Besluit glastuinbouw zouden volgens SNM dan ook eisen aan de bedrijfsvoering van tuinders moeten worden vastgelegd.

Verder vindt de milieustichting dat er niet alleen moet worden gekeken naar het terugdringen van meststoffen in het oppervlaktewater, maar ook naar de emissie van restanten van gewasbeschermingsmiddelen via de lucht. Dit blijft volgens Stichting Natuur en Milieu te veel onderbelicht.

Telers en technici vinden een 'nullozing' echter niet haalbaar. Er is op het gebied van waterkwaliteit volgens hen nog wel winst te boeken, maar extra regels invoeren -zoals de milieustichting wil - zal op korte termijn niet veel opleveren. Daarnaast zijn telers al bezig om hun waterhuishouding zo duurzaam mogelijk in te richten: niet alleen omdat hen dat geld scheelt, maar ook omdat ze inspelen op toekomstige wetgeving.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.