Home

Achtergrond 175 x bekeken

StemWijzer USA al 225.000 keer bezocht

De StemWijzer USA voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft sinds 2 januari online al ongeveer 225.000 bezoekers weten te trekken.

Nederland heeft vooralsnog een ruime voorkeur voor de Democratische kandidaat Barack Obama, aldus projectleider Jochum de Graaf van de StemWijzer USA.

Uit de StemWijzer valt volgens De Graaf op te maken dat 90 procent van de Nederlandse 'kiezers' liever Obama dan Republikein John McCain in het Witte Huis ziet. Dat percentage komt overeen met een peiling van het magazine Reader's Digest.

De StemWijzer is een initiatief van het Intstituut voor Publiek en Politiek (IPP) in samenwerking met en in opdracht van de actualiteitenrubriek van EénVandaag.

De deelnemers moeten uitspraken van de beide presidentskandidaten waarderen, maar ze weten niet van welke kandidaat ze zijn. Sinds eind augustus hebben al 21.000 mensen de peiling geraadpleegd om hun voorkeur voor Obama of McCain te testen.

De StemWijzer is opgebouwd rond achttien centrale verkiezingsthema's, die de kiezers afzonderlijk extra gewicht kunnen geven. Het blijkt dat de Nederlanders vooral belang hechten aan grote vraagstukken zoals ziektekosten, abortus en het broeikaseffect.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.