Home

Achtergrond 160 x bekeken 3 reacties

Stedeling droomt van platteland

Stedelingen hebben een idyllisch 'jaren vijftig'-beeld van het platteland.

Ze denken niet aan bio-industrie, hoogspanningsmasten en windmolens, maar aan koeien in de wei, hechte gemeenschappen en ouderwetse gezelligheid. Dat staat in het rapport "Het platteland van alle Nederlanders'' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat vandaag is aangeboden aan minister Gerda Verburg (Landbouw).

Bijna één op de drie stedelingen zegt ooit naar het platteland te willen verhuizen. Uit cijfers blijkt dat zo'n tien procent de kans grijpt zodra die zich voordoet. Jaarlijks trekken ruim 160.000 mensen van de stad naar het platteland. Minister Verburg schrok van dat hoge cijfer.

De CDA-bewindsvrouw wil niet dat een run op het platteland zal leiden tot een flinke toename van het aantal nieuwe woningen daar. Wel vindt zij een goed niveau van voorzieningen op het platteland belangrijk.

De 6,2 miljoen mensen op het platteland zijn bijna allemaal tevreden met de woonomgeving en de woning, maar ze hebben ook oog voor de problemen die ontstaan door vergrijzing, het gebrek aan voorzieningen en de afname van vrijwilligerswerk. Jaarlijks zoeken zo'n 150.000 'plattelanders' hun heil in de stad. Het gaat vooral om jongeren zie verhuizen vanwege studie. Een deel van hen keert niet terug.

In het rapport geven de tweeduizend ondervraagden het landschap een rapportcijfer van 7,4. Dit was in een eerder onderzoek een 7,3. Het is de ambitie van Verburg om dat cijfer van jaar tot jaar wat op te krikken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ze denken dat Ot en Sien nog bestaan

 • no-profile-image

  dirk

  Een reden meer om de boeren weg te pesten, de stedelingen hebben het platteland nodig.
  Zodra ze hier zitten beginnen ze te zeuren over een trekker die om 07.00 uur aan het werk gaat. Of het lawaai van varkens die geladen worden. En niet te vergeten de bekende luchtjes.

 • no-profile-image

  stammie

  Nou Gerda dat cijfer voor het landschap hoeft echt niet hoger te worden als 30 procent van de stedelingen ooit naar platteland wil vehuizen wordt het hier druk zat. En cijfer opkrikken betekend extra eisen en kosten voor de boeren in dat buitengebied en op den duur dus geen boeren en geen koeien meer in de wei !!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.