Home

Achtergrond

Spruitenoogst iets later begonnen

Twee medewerkers van AB Groningen oogsten spruiten op het akkerbouwbedrijf van Eise Halsema uit Kloosterburen.

Halsema is wat later met de oogst begonnen, omdat de markt twee weken geleden nog niet zo goed was. ”Toen was het nog 18, 19 graden en dan eet men geen wintergroenten”, zegt Halsema. De akkerbouwer is redelijk tevreden over de oogst tot nu toe. Hij sorteert de spruiten met dezelfde machine als waarmee na de kerst de pootaardappelen worden geselecteerd. Foto Jan Bouwman

”Ik wist niet wat me overkwam”, zegt bollenkweker Jos Smakman uit Breezand over de extreme regen. Veel grond staat onder water. En daar blijft het niet bij. ”Vanaf het land en vanuit de sloot liep het water zo de schuur in. Het kantoor stond blank door de waterdruk in de kruipruimte. Het systeem is niet berekend op zo’n hoeveelheid water.” Smakman refereert aan de wateroverlast in 1994. ”Dit valt onder verantwoordelijkheid van het waterschap. Dat moet de afvoer bijhouden, maar dat gebeurt niet. Ja, nu achteraf waarschijnlijk wel.”
De omvang van de schade is nog onbekend. Dat hij zijn tulpenbollen nog niet had geplant, is een geluk bij een ongeluk. Maar de leliebollen lopen wel schade op, net de vochtgevoelige dahlia’s. ”De tijd leert hoeveel schade ik heb." Foto Wick Natzijl

Nieuw-Scheemda – De eerste plukkers stonden zaterdag al om half negen ’s ochtends op het erf van Gerrit en Cornelia Bosschaart in Nieuw-Scheemda. Het echtpaar Bosschaart stelt zijn bedrijf jaarlijks op twee dagen in oktober open voor zelfplukkers. Komende zaterdag is de tweede zelfplukdag. Behalve appels teelt het echtpaar peren, kersen en pruimen. In hun Oldambster boerderij is ook een winkel waar ze fruit- en andere agrarische producten verkopen, daarnaast hebben ze vijftien kampeerplaatsen in de pruimenboomgaard. Foto Koos van der Spek

Ondanks overheidsmaatregelen in heel Europa bleven beleggers gisteren angstig handelen. De Amsterdamse beursindex AEX verloor opnieuw enkele procenten van zijn waarde. De maatregelen van de Nederlandse en Belgische overheid om Fortis op het droge te helpen brachten geen rust. Beursgenoteerde bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en de agrarische sector stonden gemiddeld iets minder in de min dan bedrijven in andere sectoren, maar ook zij verloren.Foto ANP

Melkveehouder Bert Bruls heeft voor de inrichting van zijn nieuwe melkstal niet gekozen voor een robot. Hij gaf de voorkeur aan een traditonele visgraatopstelling, maar dan wel met tweemaal acht Germania service-armen. "Dat is in Nederland niet zo gebruikelijk", zegt hij. "Maar het is minder duur dan een robot en je behoudt je flexibiliteit." Bruls heeft geen hekel aan melken en hij houdt op deze manier goed zicht op zijn dieren. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.