Home

Achtergrond

Spoorbedrijven in actie tegen vallende blaadjes

Het is herfst en de blaadjes vallen, dus spoorbeheerder ProRail en vervoerder NS nemen weer diverse maatregelen om de hinder op het spoor te beperken. Dat hebben ze vandaag laten weten.

Door vallende blaadjes in combinatie met nattigheid wordt het spoor glad. Dat zorgt ervoor dat treinen langzamer optrekken en moeilijker afremmen. Het moeizame afremmen kan weer leiden tot de befaamde 'vierkante' wielen, waardoor de treinen hersteld moeten worden en uit de dienstregeling gehaald moeten worden.

De herfstblaadjes kunnen dus tot vertraging of treinuitval leiden. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, snoeit ProRail bomen langs het spoor, ruimt de bladeren op en plaatst hekken om bladeren tegen te houden. Bovendien wordt gel op het spoor gespoten die de rails juist weer stroever maakt. Als het heel erg glad is, gaan spoorbomen op overgangen eerder dicht. Zodat die gesloten zijn als een doorglijdende trein voorbij komt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.