Home

Achtergrond

Specialist insemineert neushoornvrouw

Specialisten van de dierentuin van Berlijn proberen vandaag de Arnhemse neushoornvrouw Gingabella zwanger te maken.

Ze doen dat door haar te insemineren met sperma van Gilou, de neushoornman die met zijn vijf vrouwen op de savanne van Burgers' Zoo in Arnhem woont.

De ruim 300 kilo zware neushoorn krijgt voor de inseminatie narcose. Neushoorns zijn namelijk nogal agressieve dieren. Bovendien ligt de baarmoeder van een neushoorn heel erg diep, zodat de specialisten met hun hele arm in het dier moeten om het sperma op de juiste plek te krijgen, aldus een woordvoerder van de dierentuin.

Gingabella is geboren in Engeland en heeft lang in het dierenpark in Emmen gewoond. Daar zorgde zij op natuurlijke wijze voor nageslacht, maar in Arnhem was dat plotseling over. Uit medisch onderzoek bleek dat de neushoorn een cyste in een eileider had. Maar ook nadat die was verwijderd, is Gingabella niet zwanger geraakt.

Dat kan volgens de dierentuin ook aan de 16 jaar oude Gilou liggen, die weinig sperma en van matige kwaliteit produceert. Omdat het toch belangrijk is dat het Europese stamboek van deze bedreigde diersoort wordt voortgezet, is nu besloten kunstmatige inseminatie te proberen.
Neushoorns hebben een dracht van achttien maanden. 20 Procent van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. De dierenarts van Burgers' hoopt dat Gingabella na een kunstmatig opgewekte dracht weer in staat zal zijn op natuurlijke wijze zwanger te worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.