Home

Achtergrond 198 x bekeken

Slachterijdirecteur voert kruistocht tegen heffing

De basis onder de schapenheffing van het Productschap Vee en Vlees (PVV) is krakkemikkig.

Het is hoog tijd dat het PVV de problemen rond de heffing serieus aanpakt en met een oplossing komt. Dat vindt Bert Mulder, directeur van schapenslachterij Midden Nederland in Twello.

Mulder weigert sinds twee jaar heffing te betalen aan het PVV. Hij heeft de afgelopen jaren zitting gehad in de commissie schapenhouderij van het productschap en heeft de heffingenproblematiek regelmatig aan de orde gesteld.

Maar het resultaat is tot nu toe te mager vindt hij. "Er verdwijnen schapen ongeregistreerd over de grens en ook de keurmeesters van de VWA weten niet hoeveel dieren er worden geslacht. Slachterijen zijn ook niet altijd even nauwkeurig in hun opgaven naar het PVV." Mulder vindt dat de heffingen rechtstreeks bij de primaire sector in rekening moeten worden gebracht.

"De heffing voor het Diergezondheidsfonds wordt nu al rechtstreeks bij de primaire bedrijven in rekening gebracht", meldt secretaris Jos Jongerius van het PVV. "Maar iedereen weet dat de schapensector niet goed in beeld is. Wat krom is aan de I&R kunnen wij ook niet recht praten. Pas als er in 2010 een sluitend I&R-systeem is, zal het probleem goed opgelost kunnen worden."

Jongerius stelt dat het PVV op aandringen van Mulder de hele systematiek voor de schapensector nog eens goed tegen het licht heeft gehouden. "De heffing wordt nu uitgevoerd op basis van de novembertelling. Meer kunnen we niet doen op het ogenblik." Het PVV is een procedure begonnen tegen Mulder om de achterstallige heffingen te incasseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.