Home

Achtergrond 142 x bekeken

Senaat ziet niets in regionale omgevingsdiensten

De Eerste Kamer ziet niets in het plan van milieuminister Jacqueline Cramer om nieuw op te richten regionale omgevingsdiensten te belasten met de handhaving van milieuregels.

Een meerderheid van VVD, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie heeft zich inmiddels achter een motie geschaard die een verplichte instelling van zulke regionale omgevingsdiensten afwijst. Over de motie wordt komende dinsdag gestemd.

Minister Cramer wil circa 25 regionale omgevingsdiensten instellen, om de huidige versnippering in de milieuhandhaving tegen te gaan. Veel milieucriminaliteit overstijgt de gemeentegrenzen. De commissie-Mans adviseerde de minister afgelopen zomer om tot het instellen van regionale omgevingsdiensten over te gaan.

De Eerste Kamer vindt de milieuhandhaving echter primair een taak van gemeenten en provincies, waarbij het gemeenten vrijstaat zelf schaal en vorm te kiezen voor samenwerking. Gemeenten en provincies waren zelf ook niet enthousiast over het plan van de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.