Home

Achtergrond 269 x bekeken 4 reacties

Sector niet onder de indruk van 'omslag' Aldi

Voorzitter Annechien ten Have van de vakgroep Varkenshouderij van LTO hecht weinig waarde aan het nieuws dat Aldi vanaf volgend voorjaar ongecastreerd vlees in de schappen legt.

“Ze houden de boel voor het lapje”, aldus Ten Have. ”Aldi komt er niet mee weg als zij alleen vrouwelijk vlees in het schap leggen. Wij zullen wat dat betreft de vinger aan de pols houden. Wij weten dat hun leverancier Tönnies nog lang niet klaar is met verdoofd castreren of met de productie van berenvlees.”

Ten Have verwijst ook naar de manier waarop Aldi dit voorjaar omging met de melkacties van de boeren. ”Ze gingen een dubbeltje met de prijs omhoog, maar een week later was dat alweer over.”

Positiever is Ten Have over Lidl. ”Als zij een project voor berenvlees in de markt zetten, betekent dat een doorbraak. Dat heeft zeker ook effect op de Duitse markt.” Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, vreest echter dat juist op de Duitse markt niets bereikt wordt met deze stap. ”Alleen de Nederlandse vestigingen gaan over. Dat vind ik een zwaktebod.”

Als Varkens in Nood volgens Zwanenburg echt wat wil bereiken voor dierenwelzijn moeten ze zorgen dat de Duitse ketens overgaan. ”Daar ligt het knelpunt. We stoppen liever vandaag dan morgen, maar dan moet de Duitse markt wel meedoen. Nu ondermijnen ze alleen het draagvlak onder zeugenhouders voor verdoofde castratie.”

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel wijst er in een officiële reactie nog eens op dat de afspraak in Noordwijk inhoudt dat uiterlijk vanaf 2015 wordt gestopt met castreren. ”De tussenoplossing van verdoofd castreren moet er niet toe leiden dat leveranciers van varkensvlees achterover gaan leunen. De sector moet keihard werken aan een eindoplossing. Als het aan de supermarkten ligt is dat veel eerder dan in 2015.”

Lees ook: Aldi wil direct naar berenvlees
Lees ook: Aldi en Lidl stappen over op ongecastreerd vlees

Laatste reacties

 • no-profile-image

  benny

  Ooit ongecastereerd berenvlees gegeten???? Niet te eten, het hele huis stonk naar dat wat heerlijke erwtensoep had moeten worden. Wat mij betreft dan toch maar op jonge leeftijd even van de ballen ontdoen, zo min mogelijk trauma bij jonge beesten.
  Wie kan zich de hielprik nog herinneren van toen hij/zij 10 dagen oud was?

 • no-profile-image

  Jan Boer

  Benny uit Nieuwkoop begrijpt kennelijk niet helemaal hoe dit nou in elkaar steekt. Ongecastreerd berenvlees stinkt niet per definitie bij het aanbraden. Slechts 1 a 2% (Bewijzen genoeg!) Deze kleine aantallen worden er aan de slachtlijn uitgehaald door ervaren krachten door het aanbranden van het vlees. (Meteen het antwoord op de vraag van w. zandbergen) Dit werkt! 100%. Oftewel, er zal géén stinkend vlees in uw pannetje liggen Benny. U hoeft hier ook niet meer voor te betalen... ziet u de voordelen?

  Bewijs nodig? Kijk eens naar de Coop, La Place, Keurslagers, Inkoop Oudewater, zij zijn de ervaringsdeskundigen.

 • no-profile-image

  Erik Kuijer

  Kan iemand aan de het geslacht produkt zien of het van een zeug of van een onverdoofd gecastereerde beer afkomstig is?

  Het verhaal klinkt mooier dan het in werkelijkheid is

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Aldi laat hiermee blijken dat ze lef heeft om de producent en consument te bedonderen. Was het lang heen stiekem, is het nu wel openlijk voor iedereen. Dit tot verrijking van de aldi baas.

Of registreer je om te kunnen reageren.