Home

Achtergrond 408 x bekeken

Schuimvorming mest nader onderzocht

De Animal Sciences Group (ASG) doet de komende winter nader onderzoek naar de oorzaken van schuimvorming op mest.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap vee en vlees. Sinds 11 maart van dit jaar heeft ASG geïnventariseerd hoe vaak het probleem van schuimende mest voorkomt in de praktijk. Er werd een website opgezet waar varkenshouders hun problemen konden melden. In totaal hebben 37 varkenshouders gereageerd.

Veel van deze hebben gezegd minstens één keer per week last te hebben van schuimvorming. ASG wil de komende maanden bij varkenshouders langs op het moment dat de problemen opduiken. "We hopen op deze manier meer te weten te komen over de mogelijke oorzaken", zegt ASG-onderzoeker Dick Starmans.

Volgens hem bestaat de indruk dat het probleem de afgelopen tien jaar is verergerd. Als mogelijke oorzaken wijst hij naar de veranderde voersamenstelling. "Er zat bijvoorbeeld meer tapioca in het voer dan tegenwoordig." Een andere factor is volgens Starmans het verdwijnen van koper en zink uit het voer. "Het is bekend dat de tweewaardige koper- en zink-ionen schuim kunnen destabiliseren."
Schuim op de mest ontstaat door vorming van gassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.