Home

Achtergrond

Schoon water sleutel tot armoedevermindering

Het zorgen voor schoon drinkwater en toiletten in ontwikkelingslanden is de snelste manier om armoede te bestrijden en de gezondheid wereldwijd te verbeteren.

Dat heeft zondag gepubliceerd onderzoek van de Verenigde Naties uitgewezen.

De toiletten en het schone drinkwater verdienen zichzelf terug doordat ze geld besparen dat anders zou worden uitgegeven aan de behandeling van ziektes. Daarnaast verhogen de voorzieningen de productiviteit die anders verloren zou zijn gegaan door ziekte, zo staat in het onderzoek. Ook zorgt de installatie van sanitaire voorzieningen voor werkgelegenheid.

Meer dan 900 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon drinkwater en 2,5 miljard mensen moeten het stellen zonder goede sanitaire voorzieningen.

Jaarlijks overlijden er ongeveer 4 miljoen mensen aan ziekten die het gevolg zijn van vervuild drinkwater. Volgens een van de VN-millenniumdoelen moet het aantal mensen zonder toegang tot veilig drinkwater in 2015 gehalveerd zijn ten opzichte van 1990.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.