Home

Achtergrond 1 reactie

Scholieren leren voorouders kennen via DNA-test

Ruim tweehonderd scholieren krijgen zaterdag te horen waar ze vandaan komen.

Waren hun voorouders jagers of boeren? In het kader van het evenement Oktober Kennismaand (OK) gaven scholieren uit alle provincies wangslijm af om hun DNA te laten bepalen. De resultaten worden bekendgemaakt in Naturalis in Leiden.

Met het onderzoek willen de wetenschappers de stelling testen over de afkomst van Nederlanders. Mensen in het zuidwesten van Nederland zouden in een ander tijdperk naar ons land zijn gekomen dan de mensen in het noorden. De ene groep is als jager/verzamelaar in het oude stenen tijdperk (paleolithicum) binnengekomen; de andere als boer in het nieuwe stenen tijdperk (neolithicum).

De DNA-tests zijn geleverd door het mondiale Genographic-project, een non-profit vijfjarig wetenschappelijk initiatief van National Geographic en IBM. Dit project brengt de migratie van de mens in kaart met behulp van sporen in het DNA.

Met toestemming van de ouders en de school zijn de Nederlandse scholieren, op basis van hun eigen DNA als studiemateriaal, onderdeel van dit mondiale project. Tot nu verleenden al 270.000 personen hun medewerking.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    ineke van gestel

    publiceert u ook nog binnenkort wat het resultaat is van deze DNA test nder scholieren. Ik ben er we benieuwd naar. Ik werk in het beroepsonderwijs.
    Met groet
    Ineke van Gestel

Of registreer je om te kunnen reageren.