Home

Achtergrond

Schäuble vergelijkt kredietcrisis met Tulpengekte

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble heeft de huidige kredietcrisis vergeleken met de zogenoemde Tulpengekte in de 17e eeuw.

"We dachten dat we niet zo stom waren als de speculanten in de 17e eeuw, die in Nederlandse tulpenbollen handelden en alles vernietigden'', aldus Schäuble in een vraaggesprek met het tijdschrift Der Spiegel. "Toch waren we net zo stom , aldus Schäuble.

De tulp kwam aan het einde van de zestiende eeuw vanuit Turkije en Perzië naar wat toen nog de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden heette. Tussen 1630 en 1637 ontstond een bizarre rage waarbij tulpenbollen voor enorme prijzen werden verkocht. Na een plotselinge prijsdaling raakten veel tulpenhandelaren aan de grond.

Ook refereert Schäuble aan de wereldwijde economische crisis in de jaren twintig van de vorige eeuw. "Destijds waren de gevolgen van de ontstane crisis Adolf Hitler en indirect de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz. Niemand weet hoe erg de crisis nog wordt'', aldus Schäuble.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.