Home

Achtergrond

Russische topadvocate mogelijk vergiftigd

Een Russische topadvocate op het gebied van mensenrechten ligt met vergiftigingsverschijnselen in een Frans ziekenhuis.

In haar auto is een grote hoeveelheid van een substantie gevonden die op kwik lijkt, aldus de advocate, Karinna Moskalenko, gisteren vanuit het ziekenhuis.

Volgens een collega van Moskalenko bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg lijkt het om een poging tot intimidatie te gaan. Moskalenko zou woensdag in een rechtbank in Moskou de familie van de vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja moeten vertegenwoordigen. Politkovskaja schreef kritisch over de regering van president Vladimir Poetin.

Ook vertegenwoordigt Moskalenko de voormalige Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski, die in Siberië een gevangenisstraf van acht jaar uitzit wegens fraude en belastingontduiking. Hij was een uitgesproken tegenstander van het Kremlin onder Poetin.

Het inademen van hoge doses kwik kan hersenen, hart, nieren, longen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem aantasten. Ook kan het tot de dood leiden. Moskalenko zei dinsdag tegen het Russische radiostation Echo in Moskou dat ze zich ernstige zorgen maakt, omdat haar kinderen ook in de auto zaten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.