Home

Achtergrond 162 x bekeken

Russische topadvocate mogelijk vergiftigd

Een Russische topadvocate op het gebied van mensenrechten ligt met vergiftigingsverschijnselen in een Frans ziekenhuis.

In haar auto is een grote hoeveelheid van een substantie gevonden die op kwik lijkt, aldus de advocate, Karinna Moskalenko, vandaag vanuit het ziekenhuis.

Volgens een collega van Moskalenko bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg lijkt het om een poging tot intimidatie te gaan. Moskalenko zou woensdag in een rechtbank in Moskou de familie van de vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja moeten vertegenwoordigen. Politkovskaja schreef kritisch over de regering van president Vladimir Poetin.

Ook vertegenwoordigt Moskalenko de voormalige Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski, die in Siberië een gevangenisstraf van acht jaar uitzit wegens fraude en belastingontduiking. Hij was een uitgesproken tegenstander van het Kremlin onder Poetin.

In november 2006 stierf de naar Londen gevluchte voormalige Russische spion Alexander Litvinenko door vergiftiging met het radioactieve polonium. De moord op Litvinenko, een Kremlin-criticus, is volgens bronnen binnen de Britse overheid uitgevoerd met de hulp van de Russische staat. Rusland weigerde de uitlevering van de voormalige Russische KGB-agent Andrej Loegovoj, die de moord zou hebben uitgevoerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.