Home

Achtergrond 203 x bekeken

Rusland en Georgië moeten discriminatie voorkomen

Rusland en Georgië moeten beide de veiligheid garanderen van alle etnische groepen in de Georgische afvallige regio's Zuid-Ossetië, Abchazië en aangrenzende gebieden.

Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag vandaag bepaald in een kort geding dat Georgië had aangespannen tegen Rusland.

Georgië had Rusland aangeklaagd in een spoedprocedure wegens schending van mensenrechten. Rusland heeft volgens Georgië de Conventie over de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie (CERD) uit 1965 geschonden.

In augustus kwam het tot een gewapende strijd tussen beide landen in Zuid-Ossetië. Het conflict zou volgens internationale media meer dan 2500 levens hebben geëist. Meer dan 100.000 mensen raakten ontheemd.

Het hof benadrukte in het vonnis dat zowel Rusland als Georgië niet mag discrimineren tegen personen, groepen of instanties. Dat geldt ook voor overheidsinstanties en ambtenaren.

Verder moeten de twee landen de veiligheid van personen verzekeren binnen de grenzen van hun land en daarmee ook het recht om te reizen of juist om ergens te wonen, ongeacht hun nationale of etnische achtergrond. Ook moeten beide landen de bezittingen van vluchtelingen beschermen en humanitaire hulp toestaan, aan alle groepen binnen de bevolking.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.